digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promoviranje ženskih aktivnosti u džematima

Autor: Adna Zulić Septembar 18, 2015 0

S ciljem promoviranja aktivnosti žena u džematima sarajevskog medžlisa Vjersko - prosvjetna služba Medžlisa IZ Sarajevo 8. septembra je upriličila druženje muallima sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem i zamjenikom glavnog imama Malik ef. Šljivom

Tom prilikom razgovaralo se o prethodnim aktivnostima, impresijama i povratnim informacijama do kojih su muallime kroz svoj rad došle, te aktivnostima, temama i idejama za budući rad. Glavni imam dr. Ferid ef. Dautović obećao je da će Medžlis IZ Sarajevo nastaviti pružati podršku u svim projektima promocije islamskih vrijednosti i univerzalnog dobra koji su od važnosti za džemat i društvo uopće. Sa Malik ef. Šljivom su dogovoreni detalji daljnje saradnje kojima bi u rad bilo uključeno više zainteresiranih kolegica, te kako bi društveni angažman vjerskih službenika u džematima bio prezentiran javnosti. Tokom ovog druženja muallime su razmijenile iskustva o radu u džematu.

 

Vrijedne muallime

Hafiza Amira Čakar, nastavnica islamske vjeronauke, govorila je o svom iskustvu rada sa ženama i omladinom u školi i džematu, sa posebnim osvrtom na održavanje predavanja za žene.

Muallima Amela Brdar, diplomirana socijalna radnica angažirana u Gerontološkom centru Dom za zaštitu starih osoba, govorila je o svojim iskustvima u radu sa korisnicima centra.

Muallima Dženneta Juhić se osvrnula na predavanja tokom ramazana i obuku 'Ilmihal za odrasle'.

Muallima mr. Belma Bešlić je govorila o mnogobrojnim aktivnostima koje provodi zajedno sa mužem Mehidinom ef Bešlićem, imamom u džematu Bojnik, kao i svom angažmanu u nevladinom sektoru u sklopu kojeg održava u mjesnoj školi predavanja o porodici i ženi u bh. društvu. Muallima Belma kontinuirano podučavažene sufari u džematima: Čengić Vila, Boljakov potok, Crna Rijeka i Bojnik u okviru kojih je oko stotinu žena savladalo sufaru. Samo u džematu Bojnik za nepunu godinu dana koliko boravi u ovom džematu Bojnik 22 žene su završile sufaru i sada su prešle na tedžvid. Tokom proteklog ramazana u sklopu dodatnih aktivnosti muallima Belma je u saradnji sa mjesnim imamom organizirala iftare za žene, razmjenu posjeta sa drugim džematima, organiziranje kvizova za omladinu, pripremu hora za program u toku mubarek noći, omladinske iftare i sijela i svakih petnaest dana predavanja za žene.

Izuzetnim radom u džematu ističe se i muallima Fadila Babajić, koja kao potpora svome mužu Miralem ef. Babajiću, imamu džemata Šip, uz podršku džematlija organizira mevlude, učenje sufare i ilmihala za odrasle, predavanje za omladinu, predavanje za žene, poslijesabahski i poslijedžumanski čaj i kahva, poslijenamasko kratko predavanje, uključivanje omladine u volonterski rad, obilazak bolesnih, humanitarne akcije (pomoć za liječenje, pomoć samohranim majkama, kupovina ogrjeva za zimu, stipendiranje djece, posjete osobama koje žive same), obilazak Pedijatrijske klinike Jezero, nagrađivanje djece, čišćenje džamije i harema, ljetna i zimska škola Kur'ana za djecu koja su na raspustu, sekciju hifza, posjete mektebskoj djeci, bolesnima, 'novopećenim' mladencima i obilježavanje akike.

Muallima Aida Hadžić, diplomirani socijalni radnik, posebnu pažnju posvetila je radu sa djecom Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Organizira mnogobrojne radionice, predavanja i druženja sa djecom, trudi se djecu uključiti u organiziranje i obilježavanje državnih praznika i mnogih drugih društvenih aktivnosti.

Muallima Fatima Čeliković – Hodžić je pored angažmana u promociji rada muallima prethodnih godina održavala i učenje sufare za žene a nakon savladane sufare učenje tedžvida. Organizirala je i učestvovala u druženjima žena raznih džemata, kojima je bio cilj upoznavanje, druženje i usvajanje pozitivnih iskustava i ideja.

Na kraju je dogovoreno da slična druženja i radni sastanci budu nastavljeni na mjesečnom nivou uz priključivanje sve većeg broja žena koje su angažirane u društvu i džematu, s ciljem razmjene ideja i iskustava, animiranja i angažiranja žena koje mogu i hoće da daju svoj doprinos popravku stanja u društvu.

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine