digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bajram namaz u Bugojnu

Autor: Azam Mandžić Septembar 28, 2015 0

Centralna svečanost klanjanja kurban bajrama za područje Medžlisa IZ Bugojno održana je u džamiji Kulturnog centra princeze Dževhere.

Rijeka vjernika, tradicionalno i prije sabah namaza slivala se i za ovaj kurban bajram u džamiju princeze Dževhere. Formiran je džemat u kojem je bilo više od četiri hiljade vjernika.Predbajramski vaz pred velikim brojem vjernika održao je glavni imam Vehid ef Arnaut. Osvrnuo se na sadašnje stanje muslimana u našoj zemlji i svijetu, akcentirajući izbjegličku krizu naroda Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja .

 -Ako iko razumije narod Sirije i Bliskog istoka to smo mi i realno je pitanje šta mi kao pojedinci možemo učiniti da ta patnja bude manja. Možemo izvršavati i raditi ono što je dobro i na tom tasu vage dobrih i loših djela, stanemo na stranu dobrih djela. Takođe, ako se ukaže prilika da kroz žrtvovanje kurbana odvojimo dio mesa prema onima koji su najugroženiji, te da u ibadetima- dovama spominjemo i molimo za dobro svih muslimana i naše braće s Bliskog Istoka. To je ono što možemo učiniti. Nerijetko, kada gledamo tuđu muku izgleda nam teška, ali desi se da zaboravimo i ljude oko sebe , koji možda žive i težim životom i, u goroj su situaciji, a mi smo potpuno bezobzirni i bezbrižni u odnosu na njih... Zato je uvijek veom važno podsjetiti da naši poslovi, naši ibadeti, naše aktivnosti uvijek budu usmjereni prema onima koji su oko nas- poručio je ef Arnaut.

Bajram namaz je imamio i dio bajramske hutbe poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l- uleme mr. Husein ef Kavazovića, vjernicima prenio imam džamije princeze Dževhere Zekerijah ef Ribo .Drugog dana kurban bajrama glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut, organizovao je u motelu „Heko“ bajramski prijem , a u džematu Vesela održan je tradicionalni mevlud

 

   

 

    

      

 

    

                                                              

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine