digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Večer Kur'ana i zikra u džematu Šanac

Autor: Edin Spahić Septembar 30, 2015 0

U povodu druge godišnjice od svečanog otvorenja džamije u džematu Šanac, u nedjelju 27. septembra tekuće 2015. godine, Džematski odbor ovog džemata upriličio je Večer Kur'ana i zikra, kojem je prisustvovao veliki broj vjernika, koji su tako u ozračju Časnog Kur'ana ispratili mubarek bajramske dane.

Večer Kur'ana i zikra je upriličena poslije akšam-namaza, a radost vjerničkim srcima svojim učenjem Kurana priredili su učači i hafizi Časnog Kurana - hfz. Hidajet Talić - imam Jusuf pašine-Kuršumlija džamije u Maglaju, hfz. Abdulaziz Drkić - asistent na katedri kiraeta na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu i hfz. Harun Efendić - imam, hatib i muallim džemata džamije Kajserija u Goraždu.

Prisutni vjernici su zaista mogli uživati u ovoj duhovnoj gozbi koju su priredili čuvari Allahove knjige i riječi, nakon čega se prisutnima prigodnim vazu nasihatom obratio bivši rukovdilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ-e u BiH i uvaženi alim mr. Muharem ef. Omerdić. Mr. Omerdić je govorio o značaju i ulozi džamije i džemata, njihovoj izgradnji i održavanju, poručivši prisutnim vjernicima da se moraju pripremati za vječni život uzimajući za životne prioritete ono što i Kur'an naglašava kao važno, a ne pridavajući značaj onome što Kur'an smatra nevažnim i prolaznim.    

Nakon predavanja mr. Omerdića, upriličen je zikr, koji je predvodio zamjenik glavnog imama MIZ-e Sarajevo h. Malik ef. Šljivo, dok je dovu proučio pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović. Ovu prelijepu noć u džematu Šanac izvođenjem ilahija te tekbira i salavata dodatno je uljepšao hfz. Selim Hoši.

Prije klanjanja jacije namaza Džematski odbor džemata Šanac je dodijelio primjerke Časnog Kur'ana džematlijama koji su u proteklom periodu dali poseban doprinos u funkcionisanju ovog džemata, prije svega članovima džematskog odbora: Sadiku Mustajbašiću, Aminu Huriću, Muneveru Ahmespahiću, Atifu Rastoderu, te muteveliji h. Nurki Čauševiću i imamu Edin ef. Spahiću. Primjerci Časnog Kur'ana su dodijeljeni i zaslužnim džematlijama, koji su doprinijeli radu džemata: h. Ismetu Subašiću, h. Muji Deliću, Fatimi Šalaka, Tariku Vilajetu, Remzi Hukara, Muratu Haliciju te h. Mustafi i h. Esmini Velagić.

Bila je to noć ljubavi prema Allahovoj knjizi, u kojoj su svi dovili da im Kur'an bude svjedok na Sudnjem danu, i noć u kojoj su se vjernici nastojali približiti Gospodaru svjetova, Njegovim govorom – Kuranom i zikrom.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine