digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vitez: Dva jubileja u Ahmedaginoj džamiji

Autor: Jusuf Jašarević Oktobar 17, 2015 0

U okviru aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Vitez, a povodom nastupanja nove hidžretske godine, uspješno je realizovano nekoliko hairli projekata.

 

U srijedu, 14. oktobra, druženjem sa Kur'anom Časnim na centralnoj svečanosti u Ahmedaginoj džamiji obilježena je nova 1437. hidžretska godina. Nekoliko hafiza je učenjem ajeta iz Allahove Knjige počastilo prisutne vjernike, a prigodno predavanje je održao muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović koji je u svom obraćanju ovim povodom naglasio važnost hidžre. Posebnu pažnju muftija travnički je u svom govoru posvetio analizi trenutnog stanja muslimana kod nas i u svijetu koje vapi za reformama koje je hidžra iznjedrila još prije 1437 godina.

Udaljavanjem od poruka hidžre muslimani su zapali u krizu koja je posebno osjetna u međuljudskim, unutar muslimanskim, odnosima i istovremeno veoma izraženom negativnom odnosu drugih prema samim muslimanima. Da bi uspješno vratili vlastiti ponos i dostojanstvo, a druge naveli na to da promijene svoj odnos prema muslimanima, moramo oživjeti hidžru i njene vrijednosti i poruke, istakao je muftija.

Večer Kur'ana u viteškoj džamiji povodom nove hidžretske godine je bila prilika da se spomenu dva posebna jubileja: prvi – 425 godina od izgradnje Ahmedagine džamije u Vitezu i drugi – 20 godina od osnivanja Medžlisa Islamske zajednice Vitez.

Druga svečanost kojom je obilježena nova 1437. h. g. bila je i Večer Kur'ana u džematu Kruščica.

Drugi dan nove hidžretske godine, u prostorijama BZK „Preporod“ Vitez, održana je promocija knjige „Bitno je biti Bošnjak“ gospodina Sejfudina Tokića i tribina u džematu Počulica na kojoj je gostovao glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef. Arnaut.

I konačno, trećeg dana hidžretske 1437. godine, u prepunoj džamiji u Lupcu, predavanje je održao glavni imam MIZ Travnik mr. Salih ef. Indžić dok su polaznici mekteba Lupac bili obradovani podjelom novogodišnjih paketića.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine