digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Redizajn web-stranice Medžlisa Zenica

Autor: Novembar 07, 2015 0

Medžlis IZ Zenica redizajnirao je svoju internet stranicu te na taj način omogućio svim zainteresiranim da redovno prate aktuelnosti iz džemata, ali dođu do svih važnijih informacija poput adresa džemata.

Po Ustavu Islamske zajednice, Medžlis je organizaciona jedinica sa najmanje sedam džemata. Medžlis IZ-e Zenica je jedan od većih Medžlisa u Bosni i Hercegovini koji broji 75 džemata na svom području.

Zbog veličine i mnogobrojnih aktivnosti, u Medžlisu djeluju tri službe i to: vjersko-prosvjetna služba sa imamima medžlisa na čelu sa glavnim imamom Jakub ef. Salkicom; zatim administrativno-pravna i finansijska služba na čelu sa predsjednikom, gospodinom Muhamedom Begagićem.

Upravljačku strukturu Medžlisa čine: Skupština i Izvršni odbor. Skupštinu Medžlisa sačinjavaju članovi izabrani u svim džematima i to: 2 člana – džemati do 200 članova i 3 člana – džemati preko 200 članova. Izvršni odbor Medžlisa Zenica ima 15 članova, od čega je 14 izabrano na izborima u decembru 2014. godine na mandatni period od 4 godine, dok je glavni imam član Izvršnog odbora po položaju.

Na imamsko-hatibskim i muallimskim poslovima, profesionalno i honorarno je angažirano 75 vjerskih službenika i jedna muallima. Kvalifikaciona struktura imamskog kadra se, iz godine u godinu, popravlja tako da od 75 angažiranih vjerskih službenika imamo jednog doktora islamskih nauka, 5 magistara islamskih nauka, 23 ima visoku stručnu spremu, 2 višu, a 45 srednju stručnu spremu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine