digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mekteb Karađoz-begove džamije ima ambiciju vratiti prestižan status

Autor: Novembar 07, 2015 0

Odlukom Izvršnog odbora Medžlisa IZ Mostar od ove godine ponovo je formiran mekteb u Karađoz-begovoj džamiji. Dosadašnji muallim u džamiji na Musali, Amir ef. Delić, kako sam ističe, počašćen je ukazanim povjerenjem da je baš njemu pripala čast da svojim radom doprinese reafirmaciji i značaju najpoznatije mostarske džamije, koja je stoljećima imala jednu od najvažnijih i najpresudnijih uloga u vjerskom, obrazovno odgojnom procesu grada na Neretvi.

Od ovog mekteba svoje obrazovanje počinjali su najpoznatiji velikani islamske misli u Mostaru, da bi dalje preko istoimene Medrese svoje školovanje nastavljali u najpoznatijim obrazovnim centrima osmanskog carstva.  Amir ef. Delić proteklih osam godina ostvario je zavidne rezultate u mektebu na Musali koje su nadležni u Medžlisu Mostar i džematlije džamije znali prepoznati.  Nastavu je kod Amir ef. pohađalo preko stotinu polaznika.

„ Drago mi je da mi je Medžlis IZ ukazao tu čast da reaktiviram rad mekteba u najpoznatijoj mostarskoj džamiji. Počašćen sam da imam priliku biti jedan od onih koji su u ovoj džamiji vršili dužnosti imama, hatiba, muallima. Ponosim se time da na neki način imam priliku vratiti ovom vakufu nešto od onoga što sam kao učenik Medrese iskoristio, da dajem ono što najbolje znam. A znam raditi sa djecom. “, kategoričan je ef. Delić. Nije krio očekivanja da će mu od velike podrške biti i roditelji koji su svoju djecu upisali u ovaj mekteb. „ Nadam se da ćemo imati podršku struktura Islamske zajednice i roditelja koji su svoju djecu ovdje upisali“, istakao je, dodavši kako se tim zapravo vraća onaj stari duh koji je ukrašavao ne samo Karađoz-begovu džamiju, već i cijeli grad. Do sada se u mekteb prijavilo 33 polaznika. Većina njih je nastavu prethodnih godina pohađala na Musali. Zadovoljni odnosom svog efendije radije su odlučili promijeniti mekteb već efendiju.  

Besim Jazvin učenik sedmog razreda Osnovne škole i Kanita Karić učenica petog razreda skoro jednoglasno su nam ispričala kako od prvog razreda pohađaju nastavu kod ef. Delića. Bez ikakve dvojbe odmah su se odlučili da ga i dalje prate i od njega uče o uzvišenoj vjeri islamu. „ Efendija je stalno veseo, s nama se često zna poigrati, a mnogo toga smo od njega naučili“, kazao je Besim, istaknuvši primjere u kojima mu je efendija više bio prijatelj već učitelj. Besim svojim prijateljima mnogo govori o svom efendiji potičući ih da i oni dođu i osjete tu atmosferu. I Kanita je zadovoljna što može često vidjeti efendiju nasmijanog i što joj pomaže da lakše nauči predviđene lekcije.

Mnogo roditelja, upravo zbog tog pristupa efendije insistira da im djeca pohađaju baš ovaj mekteb. „Malo nas je privukla Karađoz-begova džamija a i preporuke naših prijatelja čija su djeca išla pred Amir ef. O njemu su nam ispričali sve najljepše i zato sam se, bez mnogo razmišljanja, odlučio da ih dovodim baš ovdje“, rekao nam je  Senad Suljić.  Rahima Balta treću godinu zaredom dovodi svoju djevojčicu kod ef. Delića za kojeg kaže da je njegova metodologija rada vrlo efikasna i da brzo donosi rezultate. „ Nama je čast da nam djevojčica ide u Krađoz-begovu džamiju i pred Amir ef. Sigurna sam da će u novim uvjetima rezultati biti još veći i bolji. Ne sumnjam ni najmanje da to tako neće biti“, naglasila je. Gospođa Balta je izrazila spremnost, ukoliko se ukaže potreba, da i roditelji uz nadležne institucije učestvuju u kreiranju boljeg naučno nastavnog ambijenta.  Bajazid Tikveša samo je poslušao želju djece koja su navikla na svog efendiju i koja s velikom radošću čekaju svaki novi čas.

U slučaju formiranja mekteba u Karađoz-begovoj džamiji zahvaljujući odnosu Amir ef. Delića prema nastavi i prema svakom polazniku ovdje su preskočene sve pripremne faze adaptiranja, prilagođavanja na novi nastavno odgojni ambijent tako da se može kazati kako su sva ranija iskustva automatizmom prenesena u novo okruženje. Netom po objavljivanju informacije da će nastava 2015./2016. biti organizirana u Karađoz-begovoj džamiji javili su se roditelji, Amir ef. dobri poznanici i prijatelji da priteknu u pomoć. Za čas posla pribavili su najosnovnija nastavna pomagala. Donirali su mu tablu, mektepske peštahte koje je Amir ef. umješno poredao u krug, tako da nastavu izvodi na tradicionalni način poznat pod pojmom halke.  „Na nastavu dolazim sa žarkom željom da djeca zavole vjeru, da nauče što više sura i što više propisa, da sve to što nauče istinski primjenjuju u svom životu. Svoj djeci poklonili smo nove udžbenike. Sredstva su osigurale naše džematlije i prijatelji mekteba.  Dobili smo punu podršku džematskog odbora i dobrih ljudi. Upisali smo značajan broj djece i sad nam valja raditi“, naglašava ef. Delić. Medžlis IZ Mostar namjerava uskoro obnoviti i adaptirati dershanu stare zgrade Medrese i prilagoditi je kao mektepsku učionicu čime bi se stekli svi potrebni savremeni preduvjeti za izvođenje nastave.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine