digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Brčko i Srebrenik: Hatmenski ispiti za različite generacije

Autor: Novembar 09, 2015 0

U skoro svim džematima obilježena je Nova hidžretska godina, a neki džemati su iskoristili ovaj trenutak i završili hatmu te tako s Kur'anom ušli u Novu hidžretsku 1437. godinu

 

Veliki broj džematlija u džematu Ivici, Medžlis Brčko, okupio se 10. oktobra u povodu održavanja hatmenskog ispita za 19. polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka. Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko, isti ispit uspješno položili i time ispunili uslove za javni ispit. Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio Dževad-ef. Numanović, imam džemata Ivici i vođenje programa predao glavnom imamu Medžlisa IZ Brčko mr. Mustafa-ef. Gobeljiću.

Ispit iz kiraeta, akaida, ahlaka...

Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te učenja nasumično otvaranih stranica Časnog Kur'ana, a kandidati su pokazali da stečeno znanje na časovima mektebske nastave mogu izuzetno lijepo prezentirati. Nakon što je završio a ispitivanjem kandidata mr. Gobeljić pozvao je Idriz-ef. Memića, profesora u Behram-begovoj medresi,da se prisutnim džematlijama obrati prigodnim predavanjem. Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma od strane Medžlisa Brčko, džemata Ivici, ali i većeg broja džematlija koji su željeli i na takav način podržati rad i trud svršenika ovog ispita. Pred sami kraj programa Ilma Ibrahimović je, u ime svršenika hatmenskog ispita, pročitala emotivno pismo zahvale Dževad-efendiji u kojem je na najbolji način opisana predanost i posvećenost ovog imama radu u mektebu. Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitili su se: Haris Mujkanović, Adis Vatreš, Benjamin Smajić, Aldin Mehmedović, Dženan Čokić, Fatima Helać, Anela Ehlizevak, Adela Sulejmanović, Ajla Kalesić, Erna Mustafić, Adisa Husić, Merima Mustafić, Amina Husić, Alen i Amela Lišić, Selvira Humčević, Alma Bašić, Ilma Ibrahimović i Amila Salihović.     Srebrenik                                                                                          

Različite generacije okupilo učenje Kur'ana

Mevlud i hatma-dove za odrasle u džematu Ćehaje, Medžlis Srebrneik, upriličen je 14. oktobra poslije akšam-namaza. Na početku ašere je proučio Naim-ef. Turnadžić, a prisutne je poselamio Jasmin-ef. Begunić, imam džemata Ćehaje, koji je u uvodnom govoru ukazao na značaj ove svečanosti za ove polaznike. „Svi su se jednako trudili da ispune svoj zadatak i da postignu cilj: da nauče učiti Kur'an, i ova studentica, i majka, i domaćica, i ovaj dedo od osamdeset godina kao i univerzitetski profesor“,  istakao je Jasmin-efendija, istakavši da je sastav ove grupe šarolik, kako po godinama tako i po zanimanjima. Među njima je i univerzitetski profesor Izudin Kešetović.

Glavni imam Refik-ef. Hodžić je poselamio prisutne vjernike, te u svom govoru istakao važnost življenja Kur'ana, koliko je bitno da su ovi stariji ljudi i pored svojih godina i obaveza naučili učiti Kur'an. On je čestitao, kako svršenicima hatme, tako i njihovim porodicama što su bili njihova podrška, kao i imamu i džematu. Gost predavač na ovoj svečanosti bio je hfz. Damir ef. Jahić, imam džemata Tutnjevac. Svršenici hatme su: dr. Izudin Kešetović, Ishak Moranjkić, Ramiz Smajlović, Hanka Avdić, Vahida Smajlović, Sabrija Husić, Adisa Abdulahović, Emina Smajlović, Meliha Ibrić, Elmedina Husić, Edin Husić, Amra Ibrić i Sabina Ibrić. Na kraju svjedočanostvo o završenoj hatmi uručio im je glavni imam Refik-ef., u ime džemata prigodne poklone uručio je predsjednik džematskog odbora Đulaga Smajlović, a u ime udruženja hadžija Srebrenika prigodne poklone je uručio predsjednik udruženja Husein Johić.

 

 

 

M . Smajlović

D. Babajić

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine