digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bugojno: Održan seminar za imame

Autor: A. Mandžić Novembar 13, 2015 0

Obrađena tema: Misijsko djelovanje u džematu“

„Misijsko djelovanje u džamatu“ naziv je seminara za imame, hatibe i muallime s područja muftiluka travničkog. Seminar je održan u Kulturnom centru princeze Dževhere. Po riječima muftije travničkog dr. Ahmed ef Adilovića radi se o prvom od ukupno tri seminara, koji će biti održani u toku ove mektebske godine. -Želja nam je da naši imami budu vrijedni i čestiti, što bolji u svome radu, da budu primjer drugim ljudi, te da djeca s radošću u mekteb dolaze, da vjernici s radošću dolaze u džamije i komuniciraju sa svojim imamima ... Želimo ostvariti što bolje rezultate na ovom polju. Stanje nam je hvala Bogu dobro, ali nastojimo uvijek ići naprijed- riječi su muftije Adilovića.  

 

Tokom seminara obrađene su tri teme. Temu „ Misijsko djelovanje u džamatu - nove forme djelovanja“ prezentirao je mr. Abdulgafar Velić, imam sarajevske Istiklal džamije. Tokom izlaganja teme, posebno se fokusirao na korištenje novih tehnoloških dostignuća i društvenih mreža:

-Pojavom interneta, društvenih mreža došlo je do preokreta u svijetu komunikacija. I naši imami su aktivni sudionici na Internetu i svoje djelovanje takođe interpretiraju na društvenim mrežama. Mi smo razgovarali o mogućnostima unaprijeđenja tih iskustava i razmjene iskustava nas imama- poručio je Velić.

O temi „Normativna kultura službenika Islamske zajednice – između misije i norme“ govorio je Mensur Kaaradža, dok je Vehid ef Arnaut prezentirao temu „Analiza završnih ispita za polaznike mektebske nastave“.

          

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine