digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doboj: Učenici mekteba u humanitarnoj akciji

Autor: A.R. Decembar 09, 2015 0

Poseban kredibilitet kod građana Doboja, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost, Medžlis Doboj je dobio nakon majskih poplava 2014. godine, kada je koordinirao većinu pomoći koja je došla na samom početku kada je bilo najpotrebnije.

S vlastitim vozilima dijelio je pomoć svim građanima. Bio je jedna od  organiziranijih institucija nakon poplava koja je opremila druge institucije u gradu, što svjedoče plakete i zahvalnice u zgradi Medžlisa. Medžlis IZ Doboj predlaže izgradnju partnerskog odnosa između nevladinog sektora i Islamske zajednice, te je u tom smjeru Medžlis s Općinom Doboj i udruženjem HO Međunarodni forum solidarnosti - EMMAUS iz Doboj Istoka otvorio Narodnu kuhinju u Doboju. Ovo je prva narodna kuhinja u Bosni i Hercegovini čiji je suosnivač Islamska zajednica. Na ovaj način omogućeno je da Narodna kuhinja sa svojim radom pruža pomoć stanovništvu grada Doboja koje je zahvaćeno poplavama, ali važno je spomenuti da je i prije poplava Doboj, kao nažalost i neki drugi gradovi u BiH, bio u potrebi za otvaranjem ove kuhinje, zbog sve većeg broja socijalno ugroženih.

Nastavljajući brigu o drugima Medžlis Doboj pokrenuo je akciju prikupljanja namirnica za Narodnu kuhinju, koju će sprovesti polaznici mektebske nastave sa svojim muallimima, a koordinirat će je glavni imam Bajro-ef. Džafić. Na taj način djeca će se naučiti jednoj od od najvažnijih lekcija za svako dijete: kako dijeliti s drugima. Dijeljenje predstavlja put ka izgradnji zdravih društvenih odnosa, a u isto vrijeme uči djecu činjenju dobra, strpljenju i povjerenju. Ovu akciju podržali su i roditelji znajući važnost da socijalno kompetentno dijete, koje je obrazovano i odgojeno je neprocijenjivo. Imajući u vidu da na području Medžlisa IZ Doboj postoji oko 30 mekteba, a da je mekteb Trnjak, Donja mahala Doboj, skupio preko 200kg hrane, uistinu će ova pomoć dobro doći onima kojima je najpotrebnija.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine