digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Imam treba biti iskren prijatelj džematliji

Autor: Fahrudin Vojić Decembar 22, 2015 0

- kaže Semir-ef. Fileković, imam u džematu Srbljani, Medžlis Bihać

Kakav treba biti imam u današnjem vremenu da bi privukao mlade u džamiju i na vjerske aktivnosti?

Imam treba, prije svega, biti iskren, pouzdan, razuman i saburljiv. Mlađim imamima je puno lakše raditi sa omladinom, jer omladina se ne ustručava da priđe imamu i da ga upita o onome što ga zanima. Svaki imam treba biti pristupačan, nikog ne odbijati, nego polahko tražiti način kako džematlijama da priđe i savjetuje ih, jer kada oni vide da u imamu imaju iskrenog prijatelja, onda je uspjeh, uz Allahovu dž.š. pomoć zagarantovan.

Šta mislite o nekadašnjoj praksi da imam obilazi džematlije i da li je ta praksa kompetenta današnjem vremenu?

To je jako fina praksa, međutim u današnjem vaktu, zbog stvarno loše ekonomske situacije, gdje imamo pola džematlija koji žive lagodnim životom, a druga polovina oskudjeva u osnovnim životnim potrebama, malo je to teže izvodivo, jer svojim dolaskom imam može nekog dovesti u neprijatnu situaciju. Smatram da je puno bolje otići na poziv familije, odnosno, iskoristiti bajrame, prošetati kroz džemat, te usput stati, popričati ispred kuće ili na ulici, a nikako dozvoliti da svojim posjetama pravimo razlike među džematlijama.

Na čemu ste kao imam najviše radili u svom dosadašnjem iskustvu i šta biste najviše izdvojili od toga?

Dvije stvari na kojima sam kao imam najviše radio i radim, jesu mektebska pouka i pomaganje onih kojima je pomoć potrebna. U mekteb, pored rada po planu i programu, moramo uvesti neke inovacije kako bi privukli što više djece, kao npr. kino, gdje će djeca pogledati islamski film, razne islamske kvizove, neke druge zanimacije, da sami sebi stvore naviku i volju za dolaskom u mekteb. Putem organiziranja raznih akcija sa omladinom iz džemata, ali i sa susjednim džematima, pomažemo one kojima je pomoć potrebna, ove godine smo odradili nekoliko akcija, gdje se primjetila iskrenost u našim djelima pa smo pomogli komšiju katolika koji je bolestan, prikupili određenu sumu novca za operaciju mladića iz džemata, obezbjedili djeci slabijeg imovinskog stanja plaćene sendviće u školi itd. Ta radost i osmjeh na licu nas čini sretnim zbog našeg poziva

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine