digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kalesija: Žele obnoviti staru džamiju sa drvenom munarom

Autor: F. Sinanović Januar 03, 2016 0

Inicijativa mještanja Rainaca Donjih kod Kalesije

 

 Mještani Rainaca Donjih kod Kalesije pokrenuli su inicijativa za rekonstrukciju stare džamije sa drvenom munarom u svome selu. Rekonstrukcijom bi joj bio vraćen izgled iz iz 1959. godine.

Jusuf ef. Husejnović, koji je nekad radio kao imam u džematu Rainci Donji, jedan je od velikih zagovornika ove akcije.

- Imamo novu džamiju, ali i ovu trebamo sačuvati. Može nam biti od koristi, a i lijepo je da sačuvamo jednu od rijetkih džamija sa drvenom munarom, kaže Husejnović.

Već su se našli i donatori koji koji će svojim sredstvima podržati rekonstrukciju ove džamije. Među njima su i nekadašnji mještani Rainaca Donjih, koji danas žive u Tuzli, Sarajevu... 

I Hasana ef. Spahića, predsjednika Medžlisa IZ Tuzla, koji je iz Rainaca Donjih, raduje ideja o obnovi ove džamije.

- Buduće generacije će biti ponosne i po dobru će spominjati ovu generaciju koja je produžila vijek trajanja stare džamije u Džematu Rainci Donji. Obnovimo zajedno staru džamiju u Raicima Donjim i vratimo joj ljepotu koju je nekad imala. Donator mi se javio da je želi dovesti u prvobitno stanje. Ideja je da staru džamiju pretvorimo u jednu veliku biblioteku, kazao je Hasan ef. Spahić.

S obzirom da je u blizini stare džamije napravljena nova džamija, Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, kaže da obnova stare džamije nipošto ne znači da će ona biti poligon raznim alternativama, te da će biti isključivo u sastavu jedinstvenog džemata u Raincima Donjim, pod budnim nadzorom aktuelnog džematskog odbora. Napomenuo je da Džematski odbor Rainci Donji  ima obavezu obratiti se Medžlisu IZ-e Kalesija u vezi izdavanja potrebnih dozvola za izradu projektne dokumentacije koju donator želi imati radi dalje procedur

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine