digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjenina-Rijeka: Tradicionalna večer Kur'ana 

Autor: B. Perva Januar 15, 2016 0

Prigodne govore održali su mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Doboj, prof. dr. hafiz Halil ef. Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, i Bekir ef. Šuško, biznismen iz Sarajeva, a glavni donator svečanosti bio je Rifet Mešinović, Sjeninanjin na privremenom radu i boravku u Njemačkoj

Već četvrtu godinu zaredom, potkraj decembra,  u džematu Sjenina Rijeka održava se večer Kur'ana časnog, a sponzor manifestacije je Rifet Mešinović. Ove godine je ovo bila i centralna mevludska svečanost MIZ Doboj na kojoj su prigodne govore održali glavni imam mr. Bajro ef. Džafić, prof. dr. hafiz Halil ef. Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, i Bekir ef. Šuško, biznismen iz Sarajeva. Imam domaćin bio je Hazim ef. Vehabović.

Sjenina Rijeka je tek od 1991. godine samostalno mjesto. Ranije je bilo u sastavu komšijske Sjenine. Početkom agresije na BiH iz Sjenine Rijeke protjerani su svi Bošnjaci, porušene su ili devastirane njihove kuće, a zapaljen je  mesdžid.  Po završetku rata, čim su ste stekli minimalni uslovi za to, Bošnjaci iz Sjenine Rijeke odlučiše da se vrate na svoja zgarišta i imanja i otpočnu rekonstrukciju i obnovu kuća i drugih devastiranih objekata, a u prvom
planu bio je njihov mesdžid.

Dok su pripremali teren za obnovu devastiranog mesdžida među džematlijama Sjenine Rijeke rodila se ideja za proširenje objekta mesdžida i izgradnje munare. Velikim trudom i zalaganjem svih džematlija, te uz pomoć susjednih džemata, realizirano je ono što je naumljeno.  Sjenina Rijeka dobila je lijepu džamiju.  

O džematu Sjenina Rijeka dana imam Hazim ef. Vehabović kaže:  „Naš džemat je jedan od najmlađih džemata na području MIZ Doboj. Osnovan je poslije agresije na BiH. Do tada je u ovom džematu postojao samo mesdžid. Prvi imam u džematu bio Suad ef. Alihodžić. Poslije njega Senad ef. Šiljić. Džemat ima oko 200 domaćinstava. 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine