digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi Travnik: Pobjednici takmičenja u učenju kur'anskih sura

Autor: Januar 27, 2016 0

Medžlis IZ Novi Travnik u saradnji sa Muftijstvom travničkim po treći put je organizirao takmičenje u učenju kur'anskih sura napamet za naše najmlađe. Takmičenje Hind iz godine u godinu dobija sve veći broj učesnika i kvalitetnije učače. Djeca sa područja Muftijstva travničkog takmiče se u tri kategorije:

 

  • Predškolski uzrast: sure El-Ihlas, El-Felek, En-Nas i Ajetul Kursijj
  • Peti razredi i niže: sura El-Mulk
  • Osnovci: sura El-Kehf

Zimski raspust na našem Muftiluku protekao je u znaku Takmičenja HIND 2016 koje se prije finala u Novom Travniku 24.01. održavalo i kroz kvalifikaciona takmičenja u Bugojnu, Jajcu, Travniku i Vitezu. Od ukupno 159 prijavljenjih takmičara njih 153 je učestvovalo u kvalifikacijama od čega: 24 u kategoriji kratkih sura, 101 kategorija sure El-Mulk i 28 za suru El-Kehf. Sama činjenica da je preko stotinu djece naučilo suru Tebareke je ogroman uspjeh, tim prije što je veliki broj prošlogodišnjih takmičara prešao u višu kategoriju i što 18 prvonagrađenih iz prošle godine nisu imali pravo učešća. Ove godine se znatno povećao i kvalitet učenja tako da su komisije imale težak posao. U kvalifikacionim takmičenjima predsjednik komisije je bio Aljo ef. Cikotić, imam džamije na Kalibunaru u Travniku, a članovi su bili sekretar Muftijstva travničkog Rešad ef. Lendo i imam Sultan-Ahmedove džamije u Bugojnu hafiz Sead ef. Mekić.

Članovi komisije su kratko komentirali učenje svakog takmičara dajući im konkretne savjete ali edukujući i sve prisutne o osnovama učenja Kur'ana i tedžvidskih pravila. Radosna lica naših najmlađih kao i zadovoljni roditelji su slike koje su nas pratile kroz cijeli tok takmičenja jer su djeca imala priliku da pokažu svoje znanje i osvoje vrijedne novčane nagrade bez obzira na plasman. Svako djete koje je uzelo učešće u kvalifikacijama dobilo je novčanu nagradu od 20KM u kategoriji kratkih sura, 30KM za suru Tebareke i 50KM u kategoriji sure El-Kehf. Oni su svakako zaslužili i mnogo više jer svoje djetinjstvo provode uz ajete Kur'ana Časnog. Cjelokupni program kvalifikacija medijski je pokrivala MTV Igman tako da će naši mališani imati priliku da svoj nastup vide i na TV ekranima.

 Komisija je nakon kvalifikacija za finalno takmičenje kandidirala 48 finalista koji su u Novom Travniku u nedjelju 24.01. nakon podne-namaza, još spremniji, pokazali džematlijama Čaršijske džamije ali i mnogobrojnim gostima svoje znanje. Komisija u sastavu: predsjednik direktor Gazi Husrev-begove medrese i imam i hatib Begove džamije u Sarajevu hafiz Mensur ef. Malkić, članovi: profesor kiraeta u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku hafiz Fadil ef. Bektaš i Aljo ef. Cikotić, imala je pune ruke posla. U novotravničkoj ljepotici i u prelijepoj atmosferi naši takmičari su pokazali veliki nivo znanja, hrabrosti i samopouzdanja koje je fasciniralo sve prisutne. Svaka vjernička duša je u vremenu od podne do ikindije-namaza uživala u milozvučnim dječijim glasovima koji spretno uče zadane ajete te u korisnim opaskama i savjetima naših hafiza. Na ikindiji-namazu nam se pridružio i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović kao i direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet Šošić.

Međutim kao i na svakom takmičenju trebalo je proglasiti pobjednike. Nakon obraćanja glavnog imama MIZ Novi Travnik Fahrudin ef. Haseljića, i obraćanja muftije travničkog dr. Adilovića, uslijedila jei svečana podjela diploma i zahvalnica. Svi učesnici kvalifikacija su bili sa nama i primili su svoje nagrade. Svaki takmičar je pored novačane nagrade dobio i džepni primjerak zbirke dova Zaštita svakog muslimana. Finalisti su dobili dodatne novčane nagrade kao i njihovi muhaffizi, a pobjednici u prva tri mjesta ponovno i treću novčanu nagradu koja je sveukupno za prva mjesta u kategoriji kratkih sura iznosila 60,50 i 40KM, za suru El-Mulk 100, 80 i 70KM i za kategoriju sure El-Kehf 200, 150 i 130KM, a pobjednicima je također muftija travnički poklonio i vrijedno djelo Tefsir Ibn Kesir.I njihovi muhaffizi su dobili vrijedne novčane nagrade. Proglašen je i nagrađen i najuspješniji muhaffiz ovogodišnjeg takmičenja Merzuk ef. Grabus iz džemata Maline kod Travnika.

Prvo mjesto u kategoriji kratkih sura zauzela je Mešković Ilma iz Lupca, MIZ Vitez, drugo mjesto bila je Musić Halima iz Bugojna a treće Glamočić Ammar iz Jajca.

Prvo mjesto u kategoriji sure El-Mulk zauzeo je Imamović Tahir iz Bugojna, drugo Tarakčija Malik iz Malina kod Travnika, i treće Žužo Aiša iz Slimena kod Tavnika.

Prvo mjesto u kategoriji sure El-Kehf zauzeo je Jusufović Zejd iz Malina, MIZ Travnik, a njegov muhaffiz je Merzuk ef. Grabus. Drugo mjesto je bila Žužo Aiša koja se takmičila u obje kategorije a njen muhaffiz je Žužo ef. Enver, i treće mjesto je Mujkanović Elma iz Lupca MIZ Vitez a njen muhaffiz je Almedin ef. Mešković.

Najveći donator ovog takmičenja je dr. Adil el-Ubejd iz Kuvajta kome su se pridružili i firma Merkez Oil iz Novog Travnika, Elči Ibrahim-pašina Medresa iz Travnika kao i mnoge druge džematlije i prijatelji. Molimo Uzvišenog Allaha da svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekat organizira i hairli završi podari najbolju nagradu a da nas i našu djecu usmjeri putem Kur'ana!

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine