digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Važnost medžlisovog „Savjetovališta za porodicu“

Autor: Edin Spahić Februar 26, 2016 0

U četvrtak 25. februara 2016. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je  II redovna sjednica Skupštine MIZ-e Sarajevo. Sjednica je započela učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana od strane mr. hfz. Maid ef. Ibrahimovića, nakon čega se pristupilo izboru radnog predsjedništva, u koje su jednoglasno izabrani g. Nurif Herić u svojstvu predsjedavajućeg te članovi g. Zijad Suljić i Enver ef. Hošić

 

Prisutnima se na samom početku obratio muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, koji je pozvao članove Skupštine da uzmu aktivno učešće u razmatranju i analiziranju svih materijala koji su im dostavljeni. Muftija Ljevaković je govorio i o aktuelnim pitanjima i izazovima sa kojima se Islamska zajednica u BiH susreće u svom radu, uputivši poziv na potpuno jedinstvo Islamske zajednice i svih njenih članova, kao i onih koji će to tek postati. Muftija je poručio kako svaki član IZ-e mora dati svoj puni doprinos ostvarivanju tog  jedinstvu, na čemu IZ-a ulaže velike napore u posljednje vrijeme. Dr. Ljevaković je na kraju zaželio uspješan rad Skupštini, posebno pohvalivši brojne aktivnosti MIZ-e Sarajevo u protekloj godini.

U nastavku Skupštine radno predsjedništvo predložilo je Dnevni red koji su članovi jednoglasno usvojili. Izvještaj o radu IO MIZ-e Sarajevo u 2015. godini i uslovima u  kojima je MIZ-e Sarajevo funkcionisao u proteklom periodu iznio je sekretar MIZ-e Sarajevo Esad Karahmet, koji je govorio i o radu stručnih službi MIZ-e Sarajevo koji se odvijao u okviru njihovih nadležnosti. G.Karahmet je pojasnio i dokle se stiglo u realizaciji infrastrukturnih projekata, istaknuvši da su u prošloj godini svečano otvorene četiri džamije (džamija na Ciglanama, Gornji Soukbunar, Tarčin – Centar, Vlakovo i Dobrinja I), dok se i dalje nastavljaju  brojne aktivnosti na više objekata kroz izgradnju, uređenje, restauraciju, prijem i uknjižbu. Prezentovano je i stanje sa mezaristanima na području grada, te je predstavljen projekat izgradnje Centra za mlade „IKRE“, koji gradi džemat Zabrđe u saradnji sa sarajevskim medžlisom.

Izvještaj o organizaciji i unapređenju vjerskog života na području MIZ-e Sarajevo predstavio je glavni imam dr. Ferid ef. Dautović. Naglašeno je da je vjerski život na području ovog medžlisa organiziran kroz 157 džemata, odnosno 180 džamija, i 43 mesdžida. Dr. Dautović je članovima Skupštine predstavio i aktivnosti koje su poduzete na unapređenju vjerskog života od strane VPS medžlisa od čega se posebno ističu: manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ja Resulallah“, Škola hifza u Carevoj džamiji, Večeri Kur'ana sa sarajevskim hafizima, Svečana akademija svršenika sufare za odrasle osobe u Istiklal džamiji, Ramazanske aktivnosti, Bajramski koncert i sl. Glavni imam je posebno istakao važnost postojanja medžlisovog „Savjetovališta za porodicu“ koje je nastavilo sa svojim radom pod vodstvom hfz. Sulejmana Bugarija, aktivnosti Asocijacije muallima te rad Omladinskog centra u Hrasnom. Na kraju svoga izlaganja glavni imam dr. Dautović je govorio o važnosti članarine u IZ-ci koja najviše doprinosi unapređenju vjerskog života i upošljavanju novih imama.

Izvještaj o finansijskom poslovanju MIZ-e Sarajevo u protekloj godini iznijela je rukovodilac računovodstva MIZ-e Sarajevo gđa. Ismeta Sućeska, koja je predstavila vrste prihoda i rashoda ostvarenih u 2015. godini. Gđa. Sućeska je posebno istakla povećanje prihoda na osnovu plaćanja članarine IZ-ce te povećanje prihoda od zekata i sadekatu-l-fitra.

Nakon plodne rasprave i diskusije o predloženim tačkama Dnevnog reda, članovi Skupštine su jednoglasno podržali predložene Izvještaje o radu u protekloj godini te Planove rada IO MIZ-e Sarajevo i Finansijskog plana MIZ-e Sarajevo za 2016. godinu. Sve diskusije su bile usmjerene ka boljoj organizaciji rada u MIZ-e Sarajevo, unapređenju vjerske pouke, iznalaženju mogućnosti za otvaranje obdaništa, unapređenju vakufske imovine, te povećanju broja članova Islamske zajednice.

II redovna sjednica Skupštine MIZ-e Sarajevo je okončana usvajanjem zajedničke Izjave, na iniciranje glavnog imama dr. Ferida Dautovića a kojom se daje puna podrška uvaženom reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću, članovima Rijaseta i Sabora IZ-ce u aktivnostima koje poduzimaju u ostvarivanju jedinstva naše Zajednice te uz osudu prijetnji koje su nedavno upućene reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću od strane ekstremista koji udaraju upravo na jedinstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine