digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vlakovo: Predavanje i druženje

U okviru martovskih aktivnosti u džematu Vlakovo, džamiji „Ibrahim Bukvić“, u subotu 26.03. nakon akšam namaza,  upriličeno je predavanje na temu „Poruke dovoljne za život“. Gost predavač je bio hafiz Alija ef. Rahman, imam džamije Kralj Fahd bin Abdul Aziz Al Saud

 

Uvaženi hafiz je prisutnima skrenuo pažnju kako živimo u vremenu agresivnog ateizma, u vremenu u kojem nam se pokušava vjera otrgnuti iz srca.  Gdje god da krenemo rijetko ćemo naići na nekog ko će nas upućivati na Boga, ko će nas vraćati spoznaji Boga. Glavna poruka 21. stoljeća je da sačuvamo vjeru u Allaha.

Ovo nije samo problem samo u islamu, već u svakoj religiji. Stoga je najvažnija stvar, kako je poručio hafiz Rahman, da se svako jutro budimo sa riječima:“Ja vjerujem da nema gospodara osim Allaha.“

I da sa istim riječima zaspimo. Mi možemo mnogo stvari voljeti, ali obožavati nikog do Allaha dž. š. ne smijemo.  Neophodno je da svakim danom sebe uvjeravamo u ovo, da nema drugog boga osim Allaha, Jednog Jedinog.

Pitamo se šta je to „pobožnost“? Ako analiziramo samu riječ, lahko ćemo shvatiti da to znači da živimo po Božijim pravilima. Nema prave vjere bez pobožnosti, niti ima pobožnosti tamo gdje su strasti. Kad čovjek uskladi svoj život sa Allahovim zakonom, onda ga Allah časti. Svakome Allah da nešto, On je Milostivi, i On mnogo prašta.  Nekome Allah dž.š. dadne da slast ibadeta osjeti kroz namaz, nekome kroz post, nekome kroz zekat itd. Ljudima danas trebaju naša dobra djela, i zbog toga se mi svakim danom trebamo truditi da radimo što više dobrih djela. Kako je naveo uvaženi hafiz Rahman, veoma je bitno da uvedemo neko dobro djelo u naš život i da ustrajemo u njemu, pa makar to bilo sklanjanje kamena s puta. Šejtan je otvoreni neprijatelj svakom čovjeku. Ali prava istina je da šejtan pravom vjerniku ne može ništa. Hafiz je naveo primjer iz doba Musaa a.s. kada je Benu Israil bio pogođen sušom, zbog grijeha jednog čovjeka među njima. Ali, nakon pokajanja tog čovjeka, kiša je pala. Međutim, o tom čovjeku niko ništa nije znao, jer je Allah prikrio njegove grijehe. Allah dželle šanuhu je ponovo primio svoga roba.

Molimo Allaha da budemo od onih čije će grijehe Allah dž.š. prikriti, i svakim danom se trudimo da čineći dobra djela smanjimo ona loša.

Nakon predavanja je upriličeno druženje.

Naredno predavanje u džematu Vlakovo-džamiji „Ibrahim Buvić“ zakazano je za 16.04.2016. godine, u 18:30 h na temu „Islam i medicina“, a gost predavač je Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine