digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Polaznici mekteba Čaršija – Kakanj posjetili Jajce

Autor: Elvedin ef.  Ibrahimspahić April 05, 2016 0

Trećeg aprilskog, veoma sunčanog, dana polaznici mekteba Čaršija – Kakanj posjetili su kraljevski grad Jajce

 

Ovaj izlet bio je nagrada svim polaznicima koji su ove godine savladali predviđeno gradivo iz oblasti kiraeta i koji su redovni  polaznici na nastavi.

Ekspedicija od oko 70 učenika i pratilaca okupila se kod kakanjske sahat-kule i nakon zajedničke putne dove ukrcali se u autobuse oko devet sati.

Prvi planirani odmor bio je posjeta Islamskog centra u džematu Kalibunar u Travniku.

Naš domaćin bio je vrijedni imam džemata Kalibunar, mr. Aljo ef. Cikotić,  koji je u trenutku naše posjete imao mekteb u prirodi sa polaznicima svoga mekteba, ali je ipak veoma srdačno primio našu ekspediciju i prikazao nam sve sadržaje i aktivnosti u džematu Kalibunar.

Opisati o  kakvim sadržajima vjerskog ali i društvenog života se radi trebao bi nam jedan poseban tekst i to u nastavcima zato preporučujem svima a posebno kolegama imamima, da posjete ovaj džemat i upoznaju se sa ovim vrijednim imamom, Allah ga nagradio.

Nakon odmora i osvježenja kojim su nas počastili u džematu Kalibunar, krenuli smo ka glavnom odredištu, kraljevskom gradu Jajcu.

Oko 12 sati stigli smo u Jajce te vrijeme prije podne namaza iskoristili i posjetili najveću atrakciju u samom gradu, poznate vodopade na Plivi na njenom ušću u Vrbas. Zahvaljujući našem sugrađaninu, a rođenom Jajčaninu, profesoru Abdulahu Šljivi, silazak pod same  vodopade i kasniji ulazak u Stari grad za našu djecu bio je besplatan.

Podne smo obavili u gradskoj džamiji Esme Sultanije gdje nam je o samoj džamiji, njenom historijatu kao i Medžlisu Jajce govorio imam ove džamije Nedim ef.

Poslije podne namaza posjetili smo Stari grad u kome smo se pored dobrog pogleda i mjesta za nezaboravan selfi, podsjetili na srednjovjekovnu Bosnu  kao i vrijeme Osmanlija koji su nam islam donijeli a koji su, upravo osvajanjem grada Jajce osvojili Bosnu.

Posljednja planirana destinacija bila je mjesto podno plivskih jezera i mlinčića koji su posebna turistička atrakcija gdje smo upriličili različite sportske i zabavne sadržaje: šetnja, mali nogomet, odbojka a srećom nije bilo plivanja.

Negdje oko ikindije ekspedicija je krenula put Kaknja, da bi se oko  18 sati svratili u prelijepu Baš  džamiju (Plavu džamiju) u Donjem Vakufu i tu obavili ikindiju.

U Kakanj smo stigli oko 19 i 30, svi živi i zdravi, umorni ali zadovoljni, sretni i očarani ljepotama koje ova mala zemlja Bosna ima.

Na kraju želimo da zahvalimo našim dobrim donatorima koji su nam obezbijedili prevoz  na ovaj izlet moleći Uzvišenog Allaha da ih obilato nagradi i poveća im uspjeh i na poslovnom i porodičnom planu, a svima nama da se ugledamo na njih i podržavamo sve hairli akcije u džematu i našoj zajednici.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine