digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zdena: Vjerski život narušen velikim migracijama mladih

Autor: F. Vojić April 07, 2016 0

Poslije agresije na BiH gotovo 700 muslimanskih domaćinstava. Vlasnici tih novih domaćinstava su uglavnom iz dijaspore i vrlo mali broj njih je preko vazife uključen u džemat

 

Zdena je prigradsko naselje koje se nalazi na zapadnoj strani Sanskog Mosta na putnoj komunikaciji Ključ-Prijedor. U Zdeni prije agresije na BiH nije postojao registrovan džemat niti vjerski objekat. Džemat je formiran poslije rata i nezvanično je počeo s radom u januaru 1996. godine, a zvanično je registrovan 2004. godine. Obavljanje džuma-namaza, učenje djece kao i zadovoljenje ostalih džematskih potreba u početku obavljalo se u bivšem Domu kulture blizu vrela Zdene. Na prostoru koji je od strane džemata Hamzibeg dodijeljen novom džematu tokom 1996. godine bilo je oko 160 muslimanskih domaćinstava, a taj broj se do danas umnogostručio seobom i dolaskom Bošnjaka sa raznih krajeva.

„Mnogi Bošnjaci su pokupovali ili napravili kuće na ovom prostoru, pa tako ovdje sada ima gotovo 700 muslimanskih domaćinstava. Vlasnici tih novih domaćinstava su uglavnom iz dijaspore i vrlo mali broj njih je preko vazife uključen u džemat. Džemat danas ima oko 320 aktivnih učlanjenih članova koji prilično redovno plaćaju članarinu. Gradnju džamije smo započeli 1997. godine, a trajala je desetak godina i u augustu 2008. godine bilo je svečano otvorenje. U džamiji imaju i dvije abdesthane, dva kupatila, pored džamije je gasulhana i kotlovnica, dvorište džamije ima 2500m2 te parking za do 50 vozila. Džemat posjeduje dvije lokacije poluprivatnih i gotovo potrošenih mezarja. Jedino što džemat nema je kuća – stan za imama. Još prije dvije godine uputili smo poziv džematlijama i ostalim dobrotvorima da se odazovu i pomognu akciju za kupovinu ili gradnju kuće ili stana za imama, ali je odziv vrlo slab“, pojašnjava nam mutevelija džemata Hilmija Mulalić.

Mnogo džematlija živi van BiH

U džematu je cijelo vrijeme imam hatib i muallim Osman-ef. Hasanbegović, a prije toga je imamio nepune 4 godine u Starom Majdanu, dok ga je rat zatekao u džematu Husimovci u kojima je proveo gotovo 13 godina. Od januara 1996. godine do septembra 2004. godine Osman-ef. predaje vjeronauku u srednjoj školi u Sanskom Mostu, a u džematu Zdena sa svojim džematlijama gradi džamiju i obavlja sve imamske dužnosti honorarno, bolje kazati zapravo hizmeti, jer više je bilo dana da nije ništa dobio nego što jest. Od septembra 2004. godine aktivno je u džematu iako su uslovi prilično loši, a plata neredovna. Otvorenje džamije je poboljšalo i uslove za rad i redovnost plate. Danas je Osman-ef. u 37. godini radnog staža i u svojoj džamiji obavlja beš-vakat, uči djecu redovno, obavlja džuma-namaze i sve ostalo što je jednom džematu potrebno. U svom džematu Osman-ef. je za ovih 10 godina 6 puta izveo generaciju učenika koji su proučili hatmu i sad priprema 7. generaciju.

„Iako džemat djeluje veliko, više od pola domaćinstava i onih koji su članovi džemata su u dijaspori, što za posljedicu ima mali broj djece i za školu i za mekteb. Ipak, imamo oko 50 upisane djece a njih 30 je prilično redovno. Od njih 10 uči u Kur'anu a 10 u sufari a ostali su pomali i za jedno i za drugo. Džuma-namaz u Zdeni je dobro posjećena, rijetko bude manje od 120 posjetitelja. Na podne-namaz svaki dan dođe poneko od džematlija, a na ostalim vaktovima rijetko. Uz ramazan svi vaktovi su dobro posjećeni, a posebno teravija te namazi kad se uči mukabela. Duhovni i vjerski život ukupno u Sanskom Mostu, pa i u džematu Zdena je poprilično narušen velikim migracijama posebno mladih. Mi imami pokušavamo da damo svoj doprinos boljitku muslimana, boljitku Sanjana pa i cijele domovine“, kaže Osman-efendija. Osman-ef. Hasanbegović i njegova hanuma Fatima imaju 4 djece, koje su podigli i iškolovali. Imaju svoju privatnu kuću u Zdeni uz samu džamiju. Osman-ef. savjetuje svim imamima da još dok su u snazi i mladosti riješe svoje privatno stambeno pitanje, jer kad dođu u penziju i starost neće to moći. S obzirom da je status imama u BiH na vrlo nezavidnom nivou, a to najbolje pokazuju penzije koje su gotovo socijalna pomoć. One u stvari kazuju da od imama svi samo traže a gotovo ništa ne nude, ali nudi i daje Onaj zbog kojega imami i jesu to što jesu – hizmećari vjeri, kaže Osman-efendija.

Poruka omladini

„Učite, tražite znanje i tako se obogaćujte, obrazujte se i nemojte se pokolebati. Znam da je teško, kažu nema posla nema perspektive. Trenutno je tako, jer kod nas se još ne traži znanje i ne cijeni pamet, ali promijenit će se ako Bog da i to. Znam da je po prirodnim resursima BiH bogatija od Švicarske, znam da su našu ljudi vrijedni i od Njemaca ali to kad su tamo. Međutim, i to će se promijeniti ako Bog da. Kad bi samo malo više razmislio o hadisu Poslanika, a.s., u kojem on kaže  Svi ste zaduženi i svi će te odgovarati za ono čime ste zaduženi, te uz ovo dodali još malo morala i eto nas daleko“, poručuje na kraju Osman-efendija.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine