digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ključ: Vjenčali se u noći Lejletu-l- Regaib

Autor: EDINA   DUČANOVIĆ April 13, 2016 0

U četvrtak, 07.4.2016.godine, odnosno 29.džumade-l-uhra 1437. godine po Hidžri, nakon akšam-namaza u džematu Donji Kamičak u povodu obilježavanja  mubarek noći, Lejletu-l-Regaiba mevlud su proučili imami Medžlisa IZ Ključ.

Džematski imam, Jasmin-ef. Burnić je nakon što je poselamio mnogobrojne vjernike, koji su prisustvovali obilježavanju ove odabrane noći, još jednom podsjetio da Lejletu-l- Regaib i Lejletu-l-Miradž predstavljaju prve vijesnike najodabranijeg mjeseca, ramazana. Stoga, ibadet u ovim noćima predstavlja duhovnu pripremu za mjesec u kojem nam je Milostivi Gospodar objavio i po meleku Džibrilu dostavio svoju Uputu, Kur'an Časni. Lejletu-l-Regaib je i noć dova, želja i nade. Imajući na umu da je dova ili molba Allahu dž.š. bila i ostala spona koja povezuje  Stvoritelja i Njegovo stvorenje, ključka tekija je i u ovoj odabranoj noći bila ispunjena dovama i zikrom, a mladi ključki supružnici, Dervišević Admir i Sabiha iskoristili su ovu mubarek noć da se šerijatski vjenčaju baš u tekiji pred glavnim imamom Medžlisa IZ Ključ, Ermin-ef. Vučkićem, jer kako kažu, bereket je u dovi Allahu dž.š., zikru i tekbirima.

Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog. Zato vjernici u ovoj noći mole Allaha dž.š. da im primi tewbu i znaju da je ovo noć kada i obične svakodnevne želje i nade mogu uputiti svome Gospodaru Milostivom Samilosnom Koji Jedini iskrrene dove, želje i nade vjernika prima i ispunjava.
 
 
                                                           

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine