digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vlakovo: Predavanje “Islam i medicina“

Autor: April 20, 2016 0

U džamiji „Ibrahim Bukvić“ u Vlakovu, 16. aprila, sat prije akšam namaza održano je predavanje pod nazivom „Islam i medicina“. Gost predavač  je bio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Kur'an je knjiga koja objašnjava sve, daje odgovore na sve i nudi rješenja za sve. Mnogo ajeta iz Kur'ana povezuje islam i medicinu. Naprimjer, 6. ajet sure Az-Zumar (Skupovi):

„On vas od jednog čovjeka stvara- a od njega je drugu njegovu stvorio- i On vam je dao osam vrsta stoke;

On vas stvara u utrobama matera vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine. To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, Njegova je vlast, nema boga osim Njega, pa kuda se onda odmećete?“

U medicini se spominju ove tri tmine kao dijelovi materice u kojima se razvija dijete.

Iz života Poslanika a.s. možemo naučiti mnoge „trikove“. U zbirkama Buharije i Muslima prenosi se od Ebu Musaa da mu se rodio sin, pa ga je odnio Poslaniku a.s., koji mu je dao ime Ibrahim i nepce mu protrljao hurmom. U svom sastavu hurma sadrži 80% glukoze i veliki je izvor vitamina K, i preporučuje se da se njome trlja nepce djeteta radi ublažavanja bolova i smanjenja plača.

Kasnije su rađena mnoga istraživanja iz oblasti medicine koja su pokazala i dokazala praksu Poslanika a.s. Utvrđeno je da glukoza ublažava bolove kod djeteta.

Hurme su u mnogim slučajevima veoma korisne. Trudnicama se preporučuju hurme jer one pomažu pri zgrušavanju krvi prilikom poroda.

Kur'an govori o periodu dojenja djeteta, a medicina utvrđuje korisnosti majčinog mlijeka za razvoj djeteta.

Uzimanje abdesta, 5 puta na dan utječe na zdravlje ljudi. Kada bi u jednoj bolnici svi uposlenici i pacijenti prali ruke redovno u bolnici ne bi bilo bolničkih infekcija.

U suri Al-Kurejš (Kurejšije), u 4.ajetu Allah kaže: „Koji ih hrani i od straha brani.“

Medicina tvrdi da svi psihički problemi dolaze iz najprostijeg razloga: straha. A Allah poziva i kaže da nas On od straha brani. On je utočište svakom, to je ključna stvar. A još mnogo je primjera koji svjedoče o povezanosti islama i medicine.

Ono što je rečeno u Kur'anu prije mnogo godina, neke stvari se tek otkrivaju s medicinskog aspekta i potvrđuju. Zato je islam potpuna vjera, koja daje odgovore na sva pitanja.

 Nakon završenog predavanja, gosti su se počastili uz prigodno druženje. Naredno predavanje je planirano sredinom maja, kada će džemat Vlakovo  ugostiti uvaženog predsjednika Sabora IZ u BiH, gdina Hasana Čengića, koji će govoriti o ulozi Islamske zajednice u društvu. Tom prilikom džemat Vlakovo će biti domaćin Omladinskog druženja nekoliko džemata. Omladinsko druženje nekoliko džemata je projekat započet u novembru prošle godine s ciljem uvezivanja džemata, kako bi se razvile nove ideje za prosperitet džemata i osnažila zajednica mladih ljudi.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine