Prijedor: Takmičenje u učenju ilahija i kasida

Autor: H. Velić Oktobar 26, 2016 0

Medžlisi IZ Prijedor i Kozarac već 6 godina za redom organizuju takmičenje u učenju ilahija i kasida. Pravo učešća imaju mektebska djeca i srednja škola.

„Ovo je ujedno i afirmacija mektebske nastave“ ističe Amir ef. Mahić, glavni imam MIZ Kozarac, koji se obratio na početku programa prisutnima. Od samog početka ovog takmičenja pobjednici su imali nagrade koje su im uručivali ova dva medžlisa, a od prošle godine nagrada za najbolji glas je snimanje novokomponovane ilahije u studiju. Cilj je da se izda CD ilajhija i kasida sa našom mektebskom djecom i omladinom na koju smo ponosni. Ove godine takmičenje je održano u džematu Hrnići MIZ Kozarac 22.10.2016. godine (subota) a učešće u takmičenju je uzelo 15 kandidata koji su došli ispred svojih džemata. Nakon preslušanih svih kandidata u džamiji pred džematlijama i roditeljima, šestočlana komisija sastavljena od dvojice glavnih imama i po dva člana ispred svakog medžlisa proglasila je i pobjednike ovogodišnjeg takmičenja.

Prvo mjesto osvojila je Naida Čeliković iz džemata Hambarine. Drugo mjesto osvojila je Adela Zenkić iz džemata Donja Puharska. A treće mjesto djelile su Džemila Toromanović iz džemata Brđani i Samra Čeliković iz džemata Hambarine. 

Nakon proglašenja pobjednika, glavni imam Husein ef. Velić uručio je utješne nagrade i ostalim takmičarima kao znak zahvalnosti na učešću.

U ovogodišnjem takmičenju učestvovali su i sljedeći kandidati: Ajla Palić, Sara Modronja, Ena Nezirević, Dukić Elma, Dukić Dženajla, Kadić Šejla, Dedić Sara, Beganović Hadžera, Garibović Almedina, Blažević Esma i Eldin Mujkanović.

Kao gosti učestvovale su i pobjednice prošlih godina Medina Kurtović i Amila Memić. Na kraju programa vjernička srca je razgalio i Ale ef. Jušić sa nekoliko ilahija. 

                                                                                                                                            

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija