digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Na pragu devete decenije života

Autor: N.Z. Februar 18, 2017 0

Posjeta imamu u penziji/ Imami Kotor-Varoši posjetili efendiju kojeg se i danas džematlije po dobrom sjećaju i rado spominju

Članovi Mjesnog odbora Udruženja ilmijje Kotor-Varoš posjetili su 7. februara Ibrahim-ef. Halilovića, koji je proveo 33 godine kao imam na području Medžlisa IZ Kotor-Varoš i to u nekoliko džemata: Hrvaćani, Hadrovci, Hanifići-Čirkino Brdo i džematu Ravne. U svim džematima, u kojima je službovao, Ibrahim-efendija je ostavio upečatljiv trag, tako da i danas nakon više od petnaest godina od njegovog penzionisanja džematlije ga spominju kao uzornog i čestitog imama, koji je u svakom trenutku bio na usluzi svom džematu i svojim džematlijama. Posjeta imama vidno je obradovala Ibrahim-efendiju, koji i u svojim poznim godinama života, kada se bliži deveta decenija, vrlo mudro zbori i savjetuje. U svom obraćanju Ibrahim-efendija je ukazao na obavezu klanjanja namaza, činjenja zikra, izvršavanje preuzetih emaneta prema svojim džematima i džematlijama. Imamima je govorio o vrlo teškom periodu svog života, kada je kao imam uhapšen i odveden u logor Manjača, gdje je prošao teška iskušenja, a nakon toga i o svom dolasku na slobodnu teritoriju u Travnik gdje, kako reče, “bio toliko prljav da nisam mogao ni na namaz stati, a okupati se nisam imao gdje“. “U tom trenutku mi naumpade travnički muftija Nusret-ef. Abdibegović, koji je bio školski kolega mom sinu Osmanu. Nekako nađem njegov stan, pokucam, predstavim se, ne očekujući mnogo, jer rat je i nema se. No, međutim muftija i njegova hanuma me primiše kao svog oca, nađoše mi odjeću, okupam se, najedem, a još zatražim, ako ima, da ponesem hrane i svojoj hanumi ala rahmetile, da joj Allah Džennet podari, jer valja mi i za nju brinuti. Tako i bi. Dadoše mi mladih skuhanih mahuna i povelik komad hljeba, da im Allah ukabuli i u sevap upiše“, prisjetio se Ibrahim-efendija, kao da je jučer bilo.

Danas Ibrahim-efendija živi u svom rodnom selu Koprivci nadomak Tešnja, sa svojim sinom Hidajetom, vjeroučiteljem u osnovnoj školi i ratnim vojnim invalidom koji je u ratu izgubio ruku, i njegovom hanumom. Ibrahim-efendija je i babo sina šehida. Prilikom posjete skromnu hediju u ime Udruženja ilmijje Kotor-Varoš Ibrahim-ef. Haliloviću uručio je predsjednik MO Udruženja ilmijje Kotor-Varoš i Okružnog odbora Banja Luka Nijaz-ef. Duzan.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine