digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održan tematski seminar za imame Medžlisa u Bihaću

Autor: H. Nesimović Februar 21, 2017 0

Cijeneći potrebu permanentnog educiranja imamskog kadra Medžlis Islamske zajednice u Bihaću je u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ-e organizovao tematski seminar naslovljen “Kako napisati hutbu - rad u kombinovanom odjeljenju”.

Seminar je održan 15. februara 2017. godine u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, a prisustvovali su mu glavni imam MIZ-e u Bihaću Mensur ef. Ćehić sa ostalim imamima, te predavači doc.dr. Enes ef. Svraka šef Odjela za mektepsku nastavu i mlade i mr. Meho ef. Šljivo šef Odjela za hatabet, vaz i iršad.

Seminar je otpočeo ašeretom i uvodnim obraćanjem glavnog imama Mensur ef. Ćehića u kojem je pored ostalog podsjetio na važnost učenja, poučavanja drugih, upućivanja na dobro..., nakon čega su gosti mr. Šljivo i dr. Svraka predočili glavne aktivnosti Odjela kojima su na čelu i ujedno dali uvod u tematski dio seminara.

U drugom bloku mr. Meho ef. Šljivo je govorio o vrlo aktuelnoj temi „Kako pripremiti, napisati i održati hutbu“. Između ostalog podvukao je da hutbi treba prilaziti ozbiljno, da od pripreme i kvalitete zavisi kakvu će poruku ostaviti hatib i hutba na slušaoca... Potom su članovi formiranih grupa kroz rad u radionicama, ličnim i izravnim angažmanom doprinosili kvalitetnijem pisanju, pripremanju, oblikovanju, sadržajnosti i analizi hutbe. 

Dr. Enes ef. Svraka u svom predavanju se usredotočio na rad u kombinovanom odjeljenju, obrazložio šta je kombinovano odjeljenje, te se dotakao osnovnih elemenata nastavnog rada u kombinovanim odjeljenjima, strukture časa i pokušao primjerom dočarati čas u kombinovanom odjeljenju. Dalje se aktivnim učešćem svih članova po grupama pripremao čas u kombinovanom odjeljenju i prezentovali ukupni rezultati postignuti u okviru radionice.

Na kraju je Mensur ef. Ćehić iznio svoje viđenje seminara, kazavši da su predavači znanjem, otvorenošću i animiranjem svih sudionika utjecali da je svako bio zadovoljan, ocijenio ga uspješnim i produktivnim, pogotovo iz razloga što je podrazumijevao participiranje, korištenje ličnih iskustava i različite pristupe postavljenim zadacima.

 

 

                                      

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine