digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zenica: Druženje džematlijki u džematu Poljice

Autor: Fatima Čajlaković-Mešanović April 04, 2017 0

U sklopu ženskog aktivizma, 16.03.2017.godine, poslije jacije namaza u džematu Poljice je održano druženje žena iz Udruženja džemata Poljica sa gošćama predstavnicama ženskog aktivizma na čelu sa Mualimom Omić, predstavnicom na nivou muftiluka i Eminom Grabus, predstavnicom na nivou Medžlisa islamske zajednice Zenica.

Tom prilikom je i upriličena akika za dijete žene iz dijaspore.Žene udruženja Poljice su se jako lijepo potrudile i na lijep i dostojanstven način ugostile gošće. Tom prilikom predstanice aktivizma Mulaima i Emina su predstavile rad i cilj osnivanja i rada ženskog aktivizma. Pohvalile su rad žena u džematu Poljice, te njihovog izuzetnog hafiza Čajlakovića, koji je uvažen i cijenjen kako u BiH, tako i van granica BiH.  Predstavljen je rad udruženja žena iz Poljica, koji između ostalog uključuje druženje svake sedmice, tokom kojeg žene uče Kur'an, druže se i razmjenjuju svoja iskustva.

Njihovo druženje obogaćeno je radionicama psihološkog osnaživanja, po modelu koji je izgradila Medica Zenica, a koje vodi Fatima Čajlaković-Mešanović, dipl.socijalna pedagoginja. Na tim radionicama žene imaju priliku da se bolje upoznaju, da nauče mnogo o nekim novim temama, kao što su komunikacija, sukob, emocije, stres, nasilje i itd.kroz različite edukativno-kreativne i suportivne radionice.

Ono što je jedan od ponosa tokom ovog druženja jeste da je 5 žena prešlo sufaru i sada uče u Kur'anu.
Predstavnice ženskog aktivizma su na kraju naglasile kako su jako zadovoljne radom udruženja i da će njihov rad istaći kao primjer dobre prakse u drugim džematima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine