digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Konjic: Mevludski programi u Kralupima, Podorašcu i Gradskoj džamiji

Autor: April 24, 2017 0

U subotu, 22.aprila 2017. godine nakon akšam namaza u džamiji u Kralupima održan je mevlud u povodu završetka gradnje munare uz ovu džamiju i obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-Miradž

 

Džamija je bila u potpunosti ispunjena vjernicima Kralupa i okolnih naselja a mevludski program izveli su imami Medžlisa IZ-e Konjic. Ilahije i kaside izvodili su članovi hora "Sejfullah" Konjic. Pored imama ovog džemata Ćamil ef. Pindže, u svojstvu izaslanika v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Konjic Redže ef. Muhibića, vjernicima se obratio hafiz Ruhid ef. Nezir dok je predavanje održao hafiz dr. Elvir Duranović. 

Hafiz Duranović je u svom obraćanju podsjetio vjernike na tri događaja vezana za 26 i 27 redžeb, a tiču se historije islama te prenio njihove poruke i pouke.

Prvi od tih događaja jeste Isra i Miradž o čem je hafiz govorio stavivši težište pouke i poruke ovog događaja na stub islama - namaz, kao dar Miradža.

Drugi događaj jeste početak oslobođenja Jerusalema od strane Salahudina Ejubija koji se veže za 26/ 27 redžeb te treći događaj, datum sastavljanja jedne od vakufnama Gazi Husrev-bega, u kojoj je ustanovljen vakuf Kuršumli medrese u Sarajevu, najstarije obrazovne ustanove na našem području. Podsjećajući na ovaj događaj hafiz je naveo nekoliko prelijepših primjera vakufa koji stoljećima donose hajir njihovim vakifima, među njima, svakako, i Gazi Husrev-begova medresa i džamija u Sarajevu, koji su samo dio mnogobrojnih vakufa koje je iza sebe ostavio Gazi Husrev-beg.

U tom  kontekstu hafiz ej čestitao džematlijama Kralupa koji su svojim sredstvima izgradili mesdžid u Kralupima a također i vakifima Sadiku i Hadžiri Halilović koji su donirali sredstva za izgradnju munare  uz mesdžid, što je bio i jedna od povoda ove mevludske svečanosti. U isto vrijeme, iza akšam namaza, u pvoodu mubarek noći Lejletu-l-Miradž, održan je mevludski program i u džematu Podorašac. Ovom prilikom su uručena priznanja i nagrade redovnim polaznicima mekteba.Prisutnim džematlijama se prvo obratio imam ovog džemata Enes ef.Alić, poselamivši sve prisutne, zatim je proučen mevludski program kojeg su izveli djeca mekteba u džematu Podorašac, zatim hor Sejfullah, a predavanje je održao gl.imam Medžlisa IZ Prozor Safet ef. Pozder. Program je završen hatma dovom šehidima Konjica i vakifima džemata Podorašac. Centralni mevludski program povodom  mubarek noći Lejletu-l-Miradž upriličen je  u nedjelju 23. aprila iza podne namaza u Gradskoj džamiji u Konjicu, a izveli su ga učenici Karađozbegove medrese u Mostaru.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine