digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održan seminar „Putevi nade za zaštitu djece“

Autor: Novembar 06, 2017 0

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH - Odjel za brak i porodicu, organizacija World Vision i Islamic Relief od 25. do 27. oktobra 2017. u hotelu „Sarajevo“ održan je trodnevni seminar pod nazivom „Putevi nade za zaštitu djece“.  

Učesnici seminara bili su imami, muallime, koordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam i vjeroučitelji/ce. Seminaru su prisustvovali i predstavnici Muftijstva tuzlanskog.

Na otvaranju seminara učesnicima su se obratile dr. Safija Malkić, ispred Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, mr. Nikica Lubura-Reljić ispred World Visiona i profesorica Neelam Fida ispred Islamic Reliefa iz Londona. Dr. Malkić je izrazila zadovoljstvo organiziranjem ovog seminara i naglasila važnost projekta „Putevi nade za zaštitu djece“, mr. Reljić je izložila program seminara i dalja očekivanja, a prof. Neelam, u svojstvu voditeljice seminara koji je vodila u različitim zemljama i sa različitim grupama, istakla je da je ovaj seminar prilika da takva iskustva prenese i podijeli sa učesnicima seminara u Bosni i Hercegovini.

Cilj seminara o zaštiti djece je bio učiti, dijeliti i razumijevati kako bi se pomoglo oblikovanju našeg islamskog etičkog odgovora na pitanja koja se odnose na zaštitu djece, njihovog blagostanja i afirmacije i kako bi se podigla svijest i promijenile loše, naslijeđene prakse i ponašanja te se spriječilo ili odgovorilo na iskorištavanje, zanemarivanje, zlostavljanje i sve druge oblike nasilja nad djecom. Učesnici na seminaru upoznali su se područjima kompetencija Islamske zajednice po pitanju zaštite djece kako bi ih što kvalitetnije iskoristili i aktivnije se uključili u aktivnosti vezane za zaštitu djece na lokalnom nivou.

Seminar je bio prilika da učesnici razmijene nova znanja i ideje te iskustva sa područja na kojima djeluju a u cilju bolje zaštite djece i zbog odgovornosti muslimana da učestvuju u zaštiti djece od svega što im potencijalno može naštetiti. Ispred Kantonalne JU „Porodično savjetovališta“ sa učesnicima seminara iskustva u radu sa djecom i porodicama podijelile su mr. Azra Latić, voditeljica Odjela za psihoterapijski rad i Dženana Kuluglija, psihologinja i psihoterapeut u ovoj ustanovi.

Učesnici seminara pokazali su veliki interes za izlaganja a u okviru svih sesija aktivno su sudjelovali u radionicama i diskusijama. Na kraju seminara učesnicima su dodijeljeni certifikati.

U narednom periodu seminar „Putevi nade za zaštitu djece“ bit će održan u svim muftijstvima u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine