digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Regionalni susret muslimanske omladine u Splitu

Autor: Šejla M.K. Novembar 25, 2017 0

Omladinci Medžlisa IZ Livno na regionalnom susretu muslimanske omladine u Splitu

Medžlis IZ Livno već duži niz godina ima vrlo orginizirani rad sa omladinom kojim koordinira jedan od imama, a u realizaciju projekata obično biva uključen i ostali dio kolektiva. Ove godine pri Medžlisu Livno, koordinator za rad s mladima je Edin ef. Alić, a redovito se odvijaju aktivnosti na sedmičnoj razini: omladinski kafe, škola islama za mlade, te sedmične sportske aktivnosti. Omladinci su sporadično uključeni i u međureligijske aktivnosti, obzirom da je u Livnu aktivan i Odbor za međureligijsku saradnju.

Što se tiče saradnje sa ostalim omladinskim kolektivima ispred drugih Medžlisa, ta saradnja se najviše manifestira sa Medžlisom IZ Split, gdje aktivnostima rukovodi Vahid ef Hadžić. Obzirom da su susreti mladih Medžlisa Split i Livno već postali tradicionalni, ovaj regionalni susret je bio korak dalje u razvijanju lijepih odnosa između omladine, njihovog upoznavanja te educiranja na planu vjere. Na ovom susretu, 07.11.,  učestvovala je omladina iz Livna, Splita, Dubrovnika i Zadra.

Susret je zakazan u prostorijama Medžlisa IZ Split u 12h, kako bi omladinci zajedno obavili podne namaz, a nakon namaza uslijedio je obilan ručak koji su za goste pripremili omladinci iz Splita.

Prelijep dan u Splitu, omladina je iskoristila za šetnju po gradu do akšam-namaza nakon kojeg je organizovano prigodno predavanje dr. Esmira Halilovića, na temu „Čuda Allahovog stvaranja“.

Druženje s dr. Halilovićem nastavljeno je i nakon jacije-namaza, gdje je bio organizovan svojevrstan „Kviz iz sire-životopisa Allahovog poslanika“. Omladinci su pokazali zavidno znanje, ali prva koja je dala tri tačna odgovora bila je Lamija Musić iz Livna,  te je kao nagradu osvojila knjigu „Smak svijeta evo dolazi“, autora dr. Šefika Kurdića. Poslije večere omladina je iskoristila slobodno vrijeme za šetnju i druženje.

Imami ističu da su izuzetno ponosni na svoje mlade koji su pokazali visok edeb i lijepo ponašanje, te vidno uživali u ovoj jednodnevnoj aktivnosti koja može poslužiti kao primjer komunikacije susjednih Medžlisa.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine