digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Spomen-obilježje u Kiseljaku: Poslove vode djeca poginulih šehida

Autor: Dž.SOFTIĆ Maj 21, 2015 0

Vrijedne džematlije džemata Han Ploča, u haremu Šehidske džamije na Han Ploči kod Kiseljaka, grade spomen obilježje šehidima Grahovaca, Tulice, Han Ploče i Radanovića, koje su ekstremisti HVO-a ubili  od 13. do 16. juna 1993. godine

Tada se dogodio strašan zločin u kojem su jedinice HVO-a(Maturice i Apostoli) pod komandom Ivice Rajića pobili 78 Bošnjaka džemata Han Ploča, od koji se 36 još vode kao nestali, a među njima i tadašnji imam Omer ef. Drkić.
   Predračunska vrijednost radova je oko 30.000 KM. Do sada je urađena betonska konstrukcija i postavljen je bakar na kupolu šehidskog spomen obilježja. Između ostalog, još treba dovesti vodu, postaviti česme, napisati imena šehida… Poslove oko izgradnje vode djeca poginulih šehida. Predsjednik Građevinskog odbora je Mersad Duharkić, a članovi su Haris Dedić, Elvedin Jusić, Elvir Jusić i Fahrudin Ahmić, koji se rodio dva mjeseca nakon očeve pogibije. Plan Građevinskog odbora je da obilježje bude završeno polovinom juna, kada se obilježava godišnjica od počinjenog zločina, ili do Dana šehida, drugog dana Ramazanskog bajrama. Sve zavisi od priliva donatorskih sredstava. Svi koji žele pomoći, mogu se javiti članovima Građevinskog odbora, zatim mjesnom imamu prof. Kenanu ef. Bajriću i Nerminu Merhemiću, predsjedniku Medžlisa IZ Kiseljak.
                                                                                                                

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine