digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svijet pamti Srebrenicu: Svi imamo obavezu raditi na širenju istine o Srebrenici

Autor: E.S. Maj 21, 2024 0
Stranica projekta Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Stranica projekta Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH

Skretanje pažnje svjetskoj javnosti na genocid u Srebrenici ne smije da prestane, jer ogromni napori da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici u UN-u te opće negiranje genocida na našim prostorima je pokazatelj kako se još uvijek nije iskorijenilo zlo koje je dovelo do genocida. Iz tog razloga Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, kroz podršku Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice, provodi projekt pod nazivom “Svijet pamti Srebrenicu” koji je usmjeren je na čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici u svijetu i borbu protiv revizionizma i negiranja ovog svirepog zločina.

Projekat je pokrenut kao odgovor na sistemsko poricanje i glorifikaciju genocida, te ima za cilj da informiše i edukuje javnost, kako u Evropskoj uniji tako i širom svijeta, o posljedicama genocida i važnosti prihvatanja činjenica i sudskih presuda - najavljeno je iz ove uprave.

Projektom je planiran niz aktivnosti u gradovima Zapadne Evrope i okruženja, što uključuje i održavanje izložbe „Genocid u Srebrenici - 11 lekcija za budućnost“autora dr. Hikmeta Karčića, koja kroz faze prati planiranje i izvršenje genocida, sa zaključnom fazom bez presedana - glorifikacijom genocida. Izložbu prate i tribine na kojima će domaći i međunarodni naučnici, intelektualci te svjedoci razgovarati s publikom o genocidu i njegovim posljedicama.

Šira svjetska javnost će imati priliku pratiti online verziju izložbe na stranici www.remember.ba, kao i kampanju koja se pokreće na društvenim mrežama. Na stranici će, pored ostaloga, biti dostupne izjave i intervjui tužilaca i drugih osoba koje su bile uključene u sudske procese, a koji su rezultirali konačnim presudama za genocid u Srebrenici, čime se na jedinstven način dobiva širi uvid u ove procese. Također, planirana je i podjela srebreničkih cvjetova i brošura o genocidu članovima Evropskog parlamenta.

Projekt “Svijet pamti Srebrenicu” se pokreće u važnim trenucima pokretanja diskusije u Ujedinjenim nacijama o prihvatanju Rezolucije o Srebrenici kojom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida. Ovom rezolucijom se potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice o genocidu, što podrazumijeva razvijanje programa kroz obrazovne sisteme u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti, kao i da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

„Ovim pilot-projektom se mobilizira i bosanskohercegovačka dijaspora i jača i njena uloga u širenju istine o Srebrenici, te će se on nastaviti razvijati i nadograđivati u narednim godinama, koristeći povratne informacije i iskustva za unapređenje budućih sličnih aktivnosti“, saopćila je Uprava za vanjske poslove i dijasporu.

Ono što je važno za ovu stranicu jeste da će biti predstavljena i mišljenja, intervjui i lični osvrti tužilaca koji su učestvovali u sudskim procesima u Hagu koji su osudili ratne zločince poput Karadžića i Mladića. Također, na stranici se nalazi uvid u dosjee zločinaca koji su osuđeni za genocid u Srebrenici. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je prvi međunarodni krivični sud koji je u predmetu Srebrenica izrekao osuđujuće presude za genocid počinjen u Evropi. MKSJ u Hagu je izrekao prvu presudu u kojoj je ustanovljen genocid u predmetu Radislav Krstić 19. aprila 2004. red MKSJ/MICT za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine su osuđeni: Radislav Krstić, Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Radivoje Miletić, Vinko Pandurević Ljubomir Borovčanin, Milan Gvero, Zdravko Tolimir, Vidoje Blagojević, Dragan Jokić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Dražen Erdemović, Momir Nikolić, Dragan Obrenović, Jovica Stanišić i Franko Simatović. Bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević je preminuo prije izricanja presude.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine