digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

MIZ Tuzla: Mevlud u Jalskoj džamiji

Autor: Džanan Ribić Juni 02, 2015 0

Džemat Jalske džamije organizovao je svečani mevludski program. Mevludski program izveli su imami tuzlanskoga Medžlisa.

Nedim ef. Dervišević, imam Jalske džamije, kazao je u svome uvodu da je glavni dio mevluda dodjela diploma za 24 svršenika hatme. On ističe da je od 2012.godine 68 ljudi u ovoj džamiji obučeno i proučilo cijeli Kur'an.

Glavni imam tuzlanskoga Medžlisa, hafiz Ahmed ef. Huskanović, u svome obraćanju čestitao je svršenicima hatme.

 

- Drago mi je što se družite sa Kur'anom. Svaki čovjek koji se druži sa Kur'anom ne može biti na gubitku. U Tuzli je iz godine u godinu sve više učača Kur'ana – rekao je hafiz Huskanović.

Hafiz Huskanović uručio je diplome za 24 svšenika hatme u Jalskoj džamiji.

Značaj Allahovog užeta

Predavač na mevludu u Jalskoj džamiji bio je mr. hafiz Edin ef. Peštalić, imam džamije Kralj Abdullah, koji je u svome predavanju okupljenim vjernicima govorio o svim negativnim posljedicama kada se muslimani međusobno razjedinjuju.

- U Kur'anu jasno stoji da se ne smijemo razjedinjavati, i da se čvrsto držimo Allahovog užeta. To uže podrazumijeva da mnogo nečega čini nešto kao jedno u cjelini. Bošnjaci su puno puta imali velikih posljedica i problema jer su se međusobno razjedinjavali. Kroz historiju znamo da su dolazila vremena da muslimani ne upravljaju svojom zemljom gdje su bili većina, već neki drugi. Koji prije tu nisi bili vlast – kazao je hafiz Peštalić.

 

Peštalić smatra da je ovo posljedica nepoštivanja Allahovog zakona. Obzirom da se svi ne držimo Allahovog užeta i da se međusobno razjedinjujemo. Allah muslimane poziva na jedinstvo i da se međusobno pomažu i poštuju.

- Kod nas je došlo vrijeme da učenik hoće da bude pametniji od učitelja. Oni koji su imali vođe htjeli su da budu pametniji od vođa. Ne poštujemo svoje autoritete. Naše zajedništvo je narušeno jer jedni o drugima ne mislimo i ne govorimo dobro. Moramo međusobno više pomagati jedni drugima. Jedan dobar i pošten čovjek vrijedi više nego svo zlato svijeta – zaključio je u svome predavanju hafiz Peštalić.

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine