digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mubarek noć Lejletu-l-berata obilježena u džematu Podhum

Autor: H. Eminović Juni 02, 2015 0

Mubarek noć Lejletu-l-berat, noć koja se prema islamskoj tradiciji smatra noći brisanja grijeha, noći sudbine u Mostaru je obilježena prigodnim mevludskim programom u džamiji Derviš-paše Bajezidagića

U programu su mostarski imami akcentirali i poruke koje je u svojim književnim radovima iza sebe ostavio vakif džamije Derviš paša Bajezidagić, čija poezija i vjerska spoznaja i danas može poslužiti kao jaka poruka i opomena vjernicima koji na ovom svijetu nastoje zadobiti Božiju milost i Božiju naklonost. 

O značaju mubarek noći Lejletu-l-berat, mubarek mjesecima u islamu govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo ef. Cikotić. Posebno je naglasio kako je ova noć prilika da vjernici analiziraju stepen vlastitog takvaluka, bogobojaznosti. „Vjernici su pozvani da stalno preispituju svoj odnos prema vjeri i vrijednostima kojima nas islam uči, a ovo je noć u kojoj nakon naših ibadeta i zajedničkog druženja to možemo učiniti najefikasnije i najuspješnije uspješnije kako bismo još spremniji dočekali mubarek mjesec ramazan“, istakao je ef. Cikotić. 

Tumačeći kur'anske ajete o ustrajavanju u vjeri zapitao se u kom pravcu su danas postavljeni naši ciljevi i da li smo za samo dvadeset godina zaboravili sve strahote i iskušenja kroz koje su Bošnjaci prošli tokom rata, jer se na svim našim ulicama može primijetiti da ljudi bacaju hljeb i druge Božije ni'mete.

 „ Vi ste braćo večeras probrana skupina koja je odlučila da zajednički provede ovu noć u ibadetu, i ta ustrajna posvećenost je nur naših duša, naših srca i naših kuća što će nam, nadati se je, osigurati Allahovu pomoć“, protumačio je ef. Cikotić.  Na kraju je poručio da je islam emenate svih mu'mina koji trebaju čuvati, njegovati i prenijeti na svoju djecu i generacije koje dolaze.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine