digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vjeran dinu i džematu i u devedeset i osmoj godini života

Autor: Elvedin Kavazović April 04, 2024 0
Hasan Topčagić, 98 godina Hasan Topčagić, 98 godina

Dugogodišnji mujezin u džematu Sibovac-Omeragići (Medžlis Gradačac) je vrijedni i aktivni džematlija Hasan Topčagić, koji je, uprkos poznim godinama, predan u svojim zijaretima džamiji

Ovo je rijedak primjer insana, koji u 98. godini svog života još uvijek dolazi u džamiju, posjećuje fudbalske utakmice u svome mjestu, a još uvijek ga služi dobro zdravlje.

Životni put našeg Hasana nije bio nimalo lahak. Radio je kao građevinar i zaradio penziju radeći teške poslove, ali sigurno je jedan od rijetkih u našem gradu koji redovno prima penziju već četrdeset godina. Svoja prva vjerska saznanja počeo je da stječe u mektebu u Omeragićima pred efendijom Hamzićem, a poslije u Sibovcu pred efendijom Alijom Pezerovićem. U mektebu, kako se sjeća, počeo je učiti u Kur’anu, a redovno klanja namaz od svoje 12. godine. Svoju prvu hatmu je učinio u 13. ili 14. godini, a danas uz pomoć naočala vrijedno i polahko uči Kur’an. U taj vakat morao je ići redovno u mekteb, a na to ga je podsticao njegov rahmetli babo Osman. Babo je izričito tražio da redovno ide u mekteb, tako da se ta ljubav prema mektebu i džamiji nastavila i traje do današnjeg dana. Sjeća se i svojih prvih ramazana, još iz perioda djetinjstva, koji se nastavljaju i kasnije, ali svaki ramazan za našeg Hasana predstavlja posebnu vrijednost i ljepotu. Zdravlje ga, hvala Bogu, dobro služi u 98. godini života, iako se unazad već nekoliko godina u hodu pomaže štapom, i koristi samo tablete za regulaciju krvnog pritiska. Sve u svemu još uvijek ga služi dobro pamćenje te pri susretu s njim se ima mnogo toga čuti, vrijednog i korisnog.

Ono što mu posebno pričinjava zadovoljstvo je druženje s ljudima i rado se odaziva na pozive u džematu. Imali smo potrebu zabilježimo ovu priču o Hasanu s obzirom na godine i dobro zdravlje koje ga još uvijek služi, ali i dugogodišnji hizmet Islamskoj zajednici i njegov mujezinski angažman u našem džematu. Našem Hasanu želimo još mnogo godina da doživi u dobrom zdravlju sa svojom porodicom, komšijama i džematlijama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine