digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Australija: Zajednički iftar u džematu Brizban

Autor: E.S. Juli 05, 2015 0

U subotu 4. jula 2015. godine u prostorijama prelijepe džamije u Brizbanu (Australija) priređen je zajednički iftar za muslimane koji su se iz Bosne i Hercegovine privremeno skrasili u ovoj dalekoj zemlji

Na iftaru su bili prisutni i muslimani iz drugih etničkih zajednica, prije svega muslimani iz Južne Afrike, Libana, Pakistana, Indije… Nakon teravih-namaza polaznici mektebske nastave sa svojim imamom Sifetom ef. Omerovićem su proučili mevlud u povodu mubarek noći Lejletu-l-Bedr.

Sejjar vaiz Meho-ef. Šljivo koji ove godine obilazi bošnjačke džemate u Australiji održao je prigodan vaz, podsjetivši prisutne na značaj pravilnog i odgovornog odgoja mladih. Sifet ef. je na kraju programa istakao važnost ovakvih okupljanja za džemat Brizban koji je prošle godine nakon desetogodišnje izgradnje džamije svečano otvorio monumentalnu džamiju sa munarom koja privlači pažnju mnogobrojnih prolaznika i učesnika u saobraćaju na  veoma prometnoj saobraćajnici koja se nalazi nedaleko od glavnog gradskog aerodroma.  

U džematu Brizban 11. jula obilježit će se dvadesetogodišnjica genocida u Srebrenici uz direktan prijenos komemoracije srebreničkim žrtvama u prostorijama islamskog centra u Brizbanu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine