digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

MIZ Cazin: "U Krajini se bajrami ne proslavljaju u kafani!"

Autor: Redakcija Juli 05, 2015 0

Medžlis Islamske Zajednice Cazin je izdao saopćenje za javnost u kojem je upozoreno na nedostojne i neprikladne načine proslavljanja bajramskih blagdana. Upućen je apel organizatorima bajramskih proslava da se suzdrže od stvari koje islam osuđuje, te je naglašeno da se bajrami trebaju dočekati na najljepši način, u okviru porodica i najbližih.

U saopćenju stoji:

"Prostor Cazinske Krajine jedna je od rijetkih svijetlih tačaka u BiH kada je u pitanju obilježavanje islamskih praznika, posebno Ramazanskog i Kurban-bajrama.

Dok se u ostatku BiH učestalo organiziraju bajramski derneci sa pjevačima i alkoholom i tzv. bajramske proslave u kafanama i diskotekama, ovdašnji ljudi i ugostitelji zadržali su tu čast i dostojanstvo da ne skrnave bajrame i da ne koriste islamske blagdane u tu svrhu. To je pohvalno i to je praksa koju bismo morali sačuvati.

Nažalost, kako nam se približava Ramazanski bajram svjedoci smo pokušaja da se na mala vrata i kod nas ubaci nedolično i nedostojno korištenje pridjeva bajramski ili bajramsko, pa već imamo nekih najava o bajramskim proslavama u diskotekama ili tzv. bajramskih teferiča.

Medžlis Islamske zajednice Cazin poziva sve organizatore zabavnih i kulturnih događaja, a posebno krajiške ugostitelje, da u svojim aktivnostima ne zloupotrebljavaju dane Bajrama i ne koriste pridjeve bajramski, bajramsko i sl. za svečanosti koje sa Bajramom nemaju nikakve veze, osim što se datumski događaju u vrijeme velikog islamskog blagdana.

Medžlis Islamske zajednice Cazin oštro osuđuje svaku zloupotrebu Bajrama, pogotovo predstojećeg Ramazanskog bajrama, te upućuje poziv da se on obilježi onako kako to dolikuje našoj praksi i tradiciji, te da se posebno ne skrnavi važnost i značaj drugog dana Bajrama „Dan šehida”.

Bajrami jesu radost i veselje, ali u duhovnom i vjerskom smislu i ta radost i veselje koju vjernici osjećaju imaju vezu sa našim ibadetima, dobrim djelima, porodicama i džematima, a nikako sa opijanjem, nedoličnim oblačenjem i ponašanjem i svim onim što uključuju koncerti ili okupljanja u ugostiteljskim objektima.

Cazinska Krajina može biti ponosna na činjenicu da smo do sada u pogledu Bajrama imali vrlo častan pristup i da ovdašnji ljudi, bez ikakvog licemjerja, razlikuju crno i bijelo i poštuju ono što se treba poštovati. Nadamo se i vjerujemo da će tako biti i ubuduće i da nam se neće dešavati bilo kakva zloupotreba Bajrama.

Slobodu izbora imaju svi, a međusobno poštovanje i poštovanje naših vjerskih svetinja, ono su što nas čini ljudima i kvalitetnom društvenom zajednicom koju želimo graditi i ostaviti budućim generacijama."

U potpisu: Said ef. Mujakić, glavni imam MIZ Cazin

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine