digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vlakovo: Prva teravija ovog ramazana

Medžlis IZ Sarajevo organizirao je svečano postavljanje kamena temeljca za džamiju „Ibrahim Bukvić“ u Vlakovu, općina Ilidža, 22.11.2014. godine. Sredstva za izgradnju džamije obezbijedila je Vakufska direkcija od porodice Bukvić iz Sarajeva koja ovu džamiju gradi kao vakuf pred dušu rahmetli Ibrahima Bukvića

 

Dana 27.12.2014. godine izljeveni su temelji na džamiji, a dalji radovi nastavljeni su, zbog lošeg vremena, u februaru mjesecu 2015. godine. U protekla četiri mjeseca radovi su tekli uspješno i predviđenom dinamikom. Ostvaren je plan da se centralni dio džamije tehnički osposobi za obavljanje namaza kako bi se sa početkom mjeseca ramazana u njoj mogle odvijati vjerske aktivnosti.

Nakon obavljenih priprema, 17.06.2015. godine, u srijedu, klanjanjem akšam namaza, te uz  prigodan program i klanjanjem prve teravije obavljeno je svečano proklanjavanje džamije. 

Na taj način su istovremeno obilježena dva mubareka za džemat Vlakovo, proklanjavanje prve džamije na cijeloj MZ Blažuj i dolazak dragog nam gosta, mubarek mjeseca ramazana.

Radovi na unutrašnjem i vanjskom uređenju džamije nastavit će se i tokom mjeseca ramazana, a po okončanju istih nastavit će se sa izgradnjom drugih sadržaja koji su predviđeni da se grade u sklopu džamijskog kompleksa, poput terena za mali fudbal, šadrvana, igraonice za naše najmlađe i klub-divanhana. Svečano otvorenje džamije „Ibrahim Bukvić“  u Vlakovu planirano je u mjesecu septembru tekuće godine. Presretni smo i Allahu zahvalani što se nastavlja praksa da naši Bošnjaci grade vakufe i džamije po Bosni.

Ovo je najbolji dokaz da je Bosna i Hercegovina zemlja vakufa i vakifa čime se potvrđuje kontinuitet naših dobrih Bošnjaka  koji nisu žalili ni truda ni imetka na Allahovom putu i koji su samo zarad Njegovog rizaluka pravili džamije po Bosni. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine