digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mukabela pa slatka glavobolja

Autor: Safet Pozder Juli 07, 2015 0

Dok učim mukabelu, promatram ljude koji slušaju. Znam da ne razumiju ni riječi, ali slušaju tako pomno, kao da im pripovijedam najzanimljivije kazivanje koje se upravo primiče vrhuncu. Konačno, Kur'an je ukrotio srce gordog Omera i to onda kada je krenuo da ubije Poslanika, a.s. Kur'anskom ljepotom bili su opčarani i džinni koji su ga bez daha slušali. Kur'an jednostavno plijeni i to je to

Nakon polusatnog učenja i namaza, nenametljivo koristim priliku da se kroz nekoliko minuta osvrnem na proučene ajete. Izdvajam ajet u kojem nas Gospodar svjetova pita zašto ljudima naređujemo dobro, a zaboravljamo sebe, iako čitamo Knjigu. Svako od nas je spreman zatrenoka nasavjetovati drugoga, ukazati mu na pogrešku ili bar primijetiti kakav nedostatak. Međutim, kada smo u pitanju mi sami, e, tu stvari idu malo teže, a baš u tome i jeste veličina posta. Post od nas traži da se uhvatimo u koštac sa samim sobom i krenemo od sebe.

Primiče se i prvi iftar. Somun iz pekare neodoljivo miriše. Da ih se, mimo ramazana, nareda hiljadu, siguran sam da nijedan ne bi ni izbliza ovako mamio.

Usput, tu je i blaga glavobolja, još negdje od ikindije. Čitajući medicinska gledišta, saznajem da je to normalno za početak posta. Štaviše, medicina kaže da jedan dan posta očisti organizam od štetnih naslaga koje se nakupe u organizmu kroz cijelih deset dana. Dakle, 30 dana ramazana i 6 ševvala, pa pomnožimo sa 10 i eto čistog organizma.

El-hamdu lillah!

 

Iz rubrike Dnevnik imama

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine