digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kazagići (MIZ Kiseljak): S malo sredstava napravljeno šehidsko spomen-obilježje

Autor: Dž. Softić Juli 20, 2015 0

Iako ima samo šezdesetak članova, džemat Kazagići kod Bilalovca, koji pripada Medžlisu Islamske zajednice Kiseljak, je veoma vrijedan i aktivan. Aktivnosti predvodi agilni Rizah ef. Junuzović, mjesni imam.

 

Između ostalog, renovirali su kazagićku džamiju, koja je najstarija na području općine Kiseljak, napravili mekteb, instalirali uličnu rasvjetu, asfaltirali seoske puteve i sokake, doveli vodu do džamije, napravili šehidsko spomen obilježje…

Obilježje je izgrađeno  od kamena. Na ploči se nalazi ajet iz Kur´ana: "I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli: 'Mrtvi su!' Ne, oni su živi, ali vi ne znate!", kao i imena kazagićkih šehida Alije Brkića, Sulejmana Džine, Selvedina Džine, Abdulaha Junuzovića, Mirzeta Junuzovića i Osmana Kunića. 

Kazagićani nisu, kao neki, u obilježje uložili 50 ili 100 hiljada KM. Pokazali su da se s malo novca može napraviti lijepo šehidsko spomen-obilježje, koje će, zbog kvalitetnog materijala, dugo, dugo odolijevati zubu vremena. Skromnost je velika vrlina.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine