digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otvorena džamija koja je srušena nakon agresije na BiH

Autor: Adil Rudanović Avgust 05, 2015 0

U prisustvu delegacije Islamske zajednice, predvođene zamjenikom reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Smajićem, 2. avgusta svečano je otvorena džamija u džematu Svjetliča, Medžlis IZ Doboj, koju je agresor srušio nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Program svečanog otvorenja započeo je prvog avgusta, poslije akšam-namaza kada je proučen mevlud uoči otvorenja. Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ Doboj i susjednih medžlisa, posebno imami MIZ Gračanica, a prisutnima su se obratili džematski imam Jasmin-ef. Okanović, glavni imam MIZ Doboj mr. Bajro-ef. Džafić, i gost-vaiz, dekan IPF u Zenici, hafiz dr. Halil-ef. Mehtić, koji je poslao jasnu poruku da ne budemo generacija koja će sahraniti islam i zatvoriti naše džamije, ukazujući na važnost namaza u životu jednog muslimana. Među prisutnima bili su i  poslanici u NSRS: Murvet Bajraktarević i Mihnet Okić. Tu noć pročitana su imena onih koji su uvakufili više od 1000 KM i istakli se tokom gradnje svojim radom i zalaganjem.

Svečano otvorenje

U nedjelju, poslije proučenih ajeta iz Kur'ana koje je učio devetogodišnji Muradif Hodžić, prisutnima se obratio mjesni imam koji je upoznao prisutne sa historijatom džemata i vakifima džamije, zatim mutevelija džamije Bakir Omerović koji je pričao o toku izgradnje i investicijama utrošenim tokom gradnje. Lijepim govorom pomirenja i suživota s uvodnim riječima dragi moji Bošnjaci obratio se gradonačelnik Doboja Obren Petrović, koji je zahvalio IZ na pomoći tokom zadnjih poplava koje su zadesile Doboj. Dobrodošlicu svima u ime MIZ Doboj poželio je glavni imam MIZ Doboj mr. Bajro-ef.Džafić, podsjećajući na nagrade koje čekaju one koji permanentno čine dobro i grade džamije. Prisutnima se obratio bivši muftija Edhem-ef. Čamdžić, podsjećajući na agresiju i rušenje džamija.

Muftija zenički mr. Ejub-ef. Dautović uputio je poruku čuvanja pet važnih stvari: sebe, naših porodica, džemata, zajednice i države. Zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Smajić je govorio o važnosti čuvanja džamije i domovine te da nije u duhu islama da se ruši, već gradi. Uz brojne džematlije iz čitave BiH, među prisutnima su bili  i predsjednik Medžlisa Mirsad Husaković, predstavnici političkog i kulturnog života, a izostalo je prisustvo glavnih imama i imama susjednih medžlisa. Čast da otvori džamiju imao je Salko Hodžić, zbog truda i zalaganje pri izgradnji džamije.

Historijat džamije

Prema gruntovnim podacima, prvi mekteb, koji se nalazio sjevero-istočno od ove džamije, na udaljenosti oko 800 m, izgrađen je 14.5.1913. god., a korišten je za klanjanje džuma-namaza i izvođenje mektebske nastave. Srušen je za vrijeme agresije na našu domovinu BiH. Imamsku službu su u njemu vršili imami: mula Hasan-ef. Đulbić i Ibrahim-ef. Omerović, a u to je vrijeme džemat Svjetliča, bio samostalan džemat. Nakon odlaska u penziju Ibrahim-ef. Omerovića, u Svjetliči je izvođena samo mektebska nastava, a nastavu su izvodili imami iz drugih džemata: Bajro-ef. Džafić, Husein-ef. Osmančević i Senahid-ef. Hodžić. I to je trajalo sve do septembra 2008. Godine 1990. se gradi ova džamija, ali bez munare, jer im je bila zabranjena gradnja munare. Ova džamija preživljava agresiju na BiH, ali ne i 1996. godinu. Zločinci su je srušili u februaru 1996. godine, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. 

Cijeli izvještaj u prinatnom izdanju Preporoda

 

                                                                                                            

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine