digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan i bajram u Prnjavoru

Autor: Softić Emir Avgust 06, 2015 0

Medžlis islamske zajednice je na vrijeme krenuo u pripreme da se nadolazeći mubarek mjesec ramazan dočeka što bolje i što ljepše. Organizovane su sjednice IO, džematskih odbora, koordiniralo se sa omladinom

Kruna predramazanskih aktivnosti je bila manifestacija ,,U susret Ramazanu“ koja se održala u sklopu 505. dana Ajvatovice, ali i kao jedan od najvažnijih dijelova predramazanskih aktivnosti na području Medžlisa. Program ove manifestacije su izveli učenici Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, koje su predvodili njihovi vrijedni profesori i profesorice. Oni koji su bili prisutni na ovoj manifstaciji imali su izuzetnu priliku da uživaju u učenju Kur'ana, ilahija, u predstavi o Elči Ibrahim-paši, i svakako u ramazanskim porukama koje je uputio glavni imam prof.h. Fikret ef. Čelenka.

Zajednički iftari

Na području Medžlisa organizirana su četiri zajednička iftara. Dva je organizirao džemat Mravica-Galjipovci. Na prvom od tih iftara je pokrovitelj bio ministar iz Vlade RS-a gosp.Zlatan Klokić, a na drugom džematlija i veliki vakif Senad Zejnić. Treći iftar je organizovan u džematu Lišnja koji se već tradicionalno dugo godina organizira 18 noć ramazana, i ovaj iftar je u cjelosti organizirao džemat i džematski odbor Lišnje. Četvrti i najveći iftar je organizirao MIZ Prnjavor, koji je bio organizovan u džematu Mravica-Galjipovci. Pokrovitelji ovog iftara su bili h.Senad-Senči Kruško iz Jastrebca kod Zenice i ministar u Vladi RS gosp. Zlatan Klokić. Bitno je istaći da su na ovim iftarima pored djece, omladine,džematlija, mutevelija, članova IO prisustvovali i ove iftare uveličavali veoma dragi i vrijedni gosti kao što su muftija banjalučki dr.Osman ef. Kozlić, profesori sa IPF-a iz Bihaća na čelu sa dekanom prof.dr. Fuadom Sedićem, muderris Nezim ef. Halilović, zatim potpredsjednik NS RS gosp. Senad Bratić , ministar gosp. Zlatan Klokić, predsjednica OO SDA Prnjavor Selma Iriškić i mnogi drugi. Veliku pomoć u pripremi i organizaciji ovih iftara su dali džematski odbori, a nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti ulogu i značaj omladine u pripremi, organizaciji i realizaciji ovih iftara, koji su uistinu uložili veliki trud i napor da sve bude kako je najbolje.

 

Mubarek noći, vazovi i posjete, itikaf, mukabele

Mubarek noći lejletu-l-bedr i lejletu-l-kadr su obilježene u svih šest džemata. U programima obilježavanja su učestvovali polaznici mekteba, učenici medresa,studenti FIN-a. Imami su se potrudili da pripreme kvalitetne programe, da na vrijeme obavijeste svoje džematlije što je rezultiralo velikom posjećenošću u ovim mubarek noćima. Glavni imam prof.h. Fikret ef. je posjetio svaki džemat. U nekima je bio na džumi, a u nekima na teraviji. Prilikom tih svojih posjeta je držao hutbe, vazio a kasnije i razgovarao sa džematlijama o ljepotama ramazana, o obavezama vjernika sa posebnim osvrtom na zekat i sadekatu-l-fitr. Ramazanske noći su bile još ljepše kada su se džematlijama po džematima obraćali ovoramazanski gosti. Muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić je vazove održao u džematima Prnjavor i Lišnja, profesori sa IPF-a iz Bihaća su vazove održali u džematima Lišnja, Mravica-Galjipovci i Puraći, muderris je vaz održao u džematu Prnjavor i Abdullah ef. Purišević u džematu Konjuhovci. Svake godine Medžlis organizira posebna predavanja za žene. Predavanja su održale muallima prof. Jasmina Vučkić, Izudina Šišman svršenica medrese i Emina Džaja učenica medrese.

Kao i prethodnih godina tako i ove smo imali itikaf u dva džemata. U džematu Lišnja je u itikafu bio h. Čašif ef. Šišman, a u prnjavoru student FIN-a Kemal ef. Pandža.

Iz godine u godinu sve je više džematlija koje prisustvuju mukabelama. Također je sve više oih koji postaju aktivni učesnici na mukabelama, odnosno onih koji sa Kur’anom u rukama uče i prate mukabele zajedno sa imamima. Posebnu čar nam daje činjenica da je sve više djece koja uče mukabelu. Tako u džematu Lišnja s pravom mukabelu možemo nazvati ,,dječijom” jer je većinom uče djeca-polaznici mekteba, kao i oni koji su nešto malo stariji. U džematu Konjuhovci mukabelu su sa imamom učile majke i sestre koje su završile mekteb za odrasle. Sve navedene aktivnosti su budno pratili i aktivno podržavali glavni imam prof.h. Fikret ef. Čelenka i predsjednika Medžlisa gosp. Lokman Iriškić.

 

Bajramski dani

 Bajram namaz je klanjan u svih šest džemata, a džamije su bile premale da prime sve klanjače pa je bilo i onih koji su klanjali po džamijskim avlijama. Glavni imam prof.h. Fikret ef. Čelenka i predsjednik Medžlisa gosp, Lokman Iriškić su uputili zajedničku čestitku svim džematlijama koja je pročitana u svim džamijama. Prvog dana bajrama, nakon džuma namaza, glavni imam i predsjednik Medžlisa su organizirali bajramski prijem na koji su pozvani načelnik opštine dr. Siniš Gatarić, mutevelije, članovi IO, predstavnici drugih vjerskih zajednica, predsjednici KUD-ova,predsjednici mjesnih zajednica, direktori škola i mnoge druge ugledne ličnosti sa područja Prnjavora.  

U večernjim satima je organizirana Bajramska akademija u Domu kulture u Prnjavoru, na kojoj je također bio prisutan Načelnik opštine. U toku akademije dodijeljena su i priznanja i zahvalnice istaknutim i zaslužnim članovima koji su dali ogroman doprinos u radu IZ-ce a posebno u postratnom periodu. Također su dodijeljena i priznanja najuspješnijim polaznicima, odnosno takmičarima, koji su učestvovali na mektebskim i takmičenjima iz Islamske vjeronauke. Drugi dan bajrama koji se obilježava kao i Dan šehida je obilježen i na području Medžlisa Prnjavor. Imami su sa svojim džematlijama u jutarnjim satim obilazili hareme, učili Jasine i dove. Centralno obilježavanje Dana šehida je bilo u džematu Puraći pored Šehidskog turbeta. Ovom obilježavanju su prisustvovali svi imami sa područja Medžlisa kao i veliki broj džematlija iz svih džemata.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine