digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prvi susreti svršenika Cazinske medrese

Autor: Emina Pehlić Avgust 06, 2015 0

Kako je već najavljeno, proteklog vikenda tj. 31.07-01.08.2015. godine održan je prvi susret i druženje svih dosadašnjih svršenika medrese Džemaluddin Čaušević u Cazinu

 

Ideja ovog susreta je potekla od samog direktora Medrese Saliha Dervića i ostalih profesora, uposlenih u ovoj obrazovnoj instituciji s ciljem da se uspostavi kvalitetna međusobna saradnja i podrška svim projektima koje organizuje Medresa.

Cazinska medresa Džemaluddin Čaušević od svog reaktiviranja davne 1993. godine pa sve do danas nastoji i ulaže velike napore da pruži mladima bogatije sadržaje nego ostale srednje škole.

Medresa je prva obrazovna institucija na našem kantonu USK koja participira i pokreće određene kvalitetne elemente koje koriste društvu i društvenoj zajednici.

Zato je ovakav oblik druženja i saradnje svih njenih svršenika od velike važnosti- istakao je direktor medrese Salih Dervić.

Nakon uvodne riječi i kratkog obraćanja direktora Dervića, selame i izraze dobrodošlice svim medresenlijama svih dosadašnjih generacija uputili su profesori medrese.

Hafizi Suad Šahinović, Mehmed Kudić, zatim prof. Ibrahim Redžić, prof. Munir Makić i drugi.

U toku samog susreta slijedilo je predstavljanje svih generacija medrese i obraćanje prisutnih bivših učenika. Tih trenutaka evocirane su uspomene na samo školovanje u medresi, a fatihom i dovom prisjetilo se onih medresenlija koji su voljom Uzvišenog preselili na bolji svijet-ahiret.

Prilikom ovog susreta usaglašene su osnovne smjernice koje će, ako Bog da, pružiti kvalitetniju organizaciju budućih sastanaka svršenika medrese:

Okvirne smjernice

- Nastaviti tradiciju druženja sa fiksnim datumom i boljom organizacijom, kako bi se uspostavila stabilna mreža;

- Organizacija koordinacionih tijela;

- Proširiti obim i sadržaj druženja (edukativno-rekreacijski karakter);

- Sabiranje kontakata;

- Aktivna saradnja na konkretnim projektima, kao što je npr. “Onlinemekteb”; i

- Moguća potreba osnivanja udruženja sa ciljem promocije i cirkulacije ideja koje pospješuju razvoj šire društvene zajednice kao i same institucije Medrese.

Ovom prilikom Medresa na čelu sa direktorom Dervićem se obavezala da će raditi na obrazovanju koordinacionih tijela kako bi slijedeći sastanak svršenika protekao u puno boljoj organizaciji sadržajno bogatijeg susreta.

Generalni zaključak sadrži činjenicu da je odziv generacija sada već 'bivših' učenika medrese, bio i više nego zadovoljavajući, te da bi se povećanjem obima sadržaja dobilo i na kvaliteti ideja.

Druženje svih svršenika medrese nastavilo se uz ručak u restoranu Medrese.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine