digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otvorena džamija u Karakaju

Autor: F. Sinanović Avgust 06, 2015 0

Zvornički kraj dobio je još jedan ukras

U nedjelju, 2. avgusta, više od dvije hiljade duša prisustvovalo je otvorenju džamije u naselju Đile kod Karakaja, općina Zvornik. Osim povratnika, među okupljenim vjernicima bilo je i priličan broj naših ljudi iz dijaspore. Kako jedan reče, došli su da svjedoče još jednoj pobjedi svjetla nad tamom.

 - Džamije su ukrasi svakog mjesta. I ova je ukrasila cijeli zvornički kraj, kazivao je jedan od vjernika.

 

Dokaz pobjede

 

Nakon učenja Kur’ana Izudina ef. Memića, u svojstvu domaćina obratio se Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. I on je otvaranje džamije u Karakaju doživo kao pobjedu.

 - Ovaj događaj dokaz je pobjede graditelja nad rušiteljima i govori nam da je dobro u ljudima uvijek jače od drugih nagona, kazao je efendija Muharemović.

 Hasan Grebić, predsjednik građevinskog, govorio je o gradnji ove džamije. Njena gradanja je počela 1991. godine, a nastavljena je nakon agresije, 2006. godine.

 Okupljenim vjernicima još su se obratili Haris ef. Mustajbašić, glavni imam MIZ Zvornik, Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg entiteta, Zoran Stevanović, načelnik općine Zvornik, dr. Sead ef. Seljubac, izaslanik muftije tuzlanskog Vahida Fazlovića, i Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski, koji je bio u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića.

Seljubac je govorio o značaju i ulozi džamije u životu Bošnjaka, u očuvanju naše vjere, kulture i tradicije. I muftija Remzija ef. Pitić govorio je o odnosu čovjeka i džamije.

Na kraju svečanosti, kako je to i običaj, domaćini su ključeve džamije predali muftiji Remziji Pitiću, izaslaniku reisu-l-uleme, što označava i ustupanje džamije na upotrebu Islamskoj zajednici u BiH. Potom je muftija Pitić ključeve uručio hadži Abdulahu Ramiću, kojem je pripala čast da prvi zvanično otvori džamiju. Dovu je proučio doskorašnji glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Nurija ef. Čikarić.

 

Džamija blizu granice sa Srbijom

Džamija u naselju Đile, koje pripada mjesnoj zajednici Karakaj, nalazi se pored magistralnog puta Tuzla – Kalesija – Zvornik, u blizini granice BiH sa Srbijom. Za gradnju džamije izdvojeno je oko 270 hiljada maraka. Dio sredstava obezbijedili su Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, manjim dijelom institucije entiteta Republike Srpske i brojni vjernici. Neki od njih su donirali za gradnju ove džamije i više od 10 hiljada maraka. Naveći pojedinačni donatori su hadžija Abdulah Ramić i Mujo Đilić.

Tokom svečanosti zaslužnim pojedincima i vakifima uručene su zahvalnice. Noć uoči otvaranja, zvornički imami su u džamiji proučili prigodan mevludski program.

 Džamija za sada nema stalnog imama. U njoj će se za sada obavljati samo džuma-namaz i vjerska pouka za mještane iz Đila, Lipovca i Karakaja.

Od Mustafe ef. Muharemovića saznajemo da se u Đile vratilo 50-ak domaćinstava.

 Također, saznajemo i da je tokom agresije na području zvorničke općine porušeno 26 džamija, a bilo je i onih koje su doživjele manja oštećenja. Preostalo je da se obnovi još samo džamija u naselju Skočić, gdje se već izvode radovi na pokrivanju džamije.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine