digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svečano otvorena džamija na Gornjem Soukbunaru

Autor: Edin Spahić Avgust 31, 2015 0

Sarajevski džemat Soukbunar, postao je bogatiji za još jednu džamiju, koja je svečano otvorena 29. augusta 2015. godine pred nekoliko stotina okupljenih vjernika

Domaćini nisu krili svoju radost zbog okončanja projekta i svečanosti otvorenja, koja je kruna višegodišnjih ideja i planova, hizmeta i gajreta džematlija ovog džemata.

 Svečanost je otpočela učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana koji je proučio hfz. Omer Zulić, nakon čega je prisutnima dobrodošlicu iskazao imam džemata Soukbunar hfz. Maid ef. Ibrahimović, koji je između ostalog poručio kako „...ova svečanost na vrlo ilustrativan način govori o tome kako su džematlije ovog džemata organizirane i spremne da sačuvaju svoj kulturni i vjerski identitet, te kako je izgradnja džamije na Gornjem Soukbunaru, dodatni garant da će Bošnjaci na ovim prostorima biti u mogućnosti da nastave sa čuvanjem i njegovanjem vjerskih ubjeđenja i prakticiranjem svih svojih vjerskih obreda...“, nakon čega je uputio riječi zahvale rukovodiocima MIZ Sarajeva, koji su najviše doprinijeli izgradnji i uspravljanju druge džamije u ovom džematu, te općini Centar, svojim džematlijama i svim onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekat uspješno okonča.

 U ime građevinskog odbora za izgradnju džamije obratio se g. Alija Džigal, koji je iznio dosta korisnih informacija o toku izgradnje džamije na Gornjem Soukbunaru poručivši kako ideja o gradnji džamije na ovom lokalitetu datira od prije rata, iako je građevinski odbor formiran tek 1996. godine. Uprkos tome što su nailazili na brojne poteškoće u izgradnji, poput pribavljanja potrebnih građevinskih dozvola te brojnih geomehaničkih ispitavanja tla, zbog proglašavanja pomenutog lokaliteta područjem mogućeg klizišta, džematlije ovog džemata nisu odustajale u namjeri gradnje Božije kuće, čija je izgradnja krenula 2007. godine, a proklanjana je 2013. godine. Uspjeh je potpomognut nesebičnim doprinosom dr. Mustafe Cuplova, Hasene Malkić, hadži hanume Alijje Alender, Nedžada Kambera, Tucaković Ese i Emira Šabanovića, uz veliki doprinos predsjednika džematskog odbora džemata Soukbunar hadži Esada Alijevića.

Cijeli tekst u narednom izdanju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine