digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Programi mevluda na području Konjica

Autor: E. Bajić Avgust 31, 2015 0

Mevludi na području Medžlisa IZ Konjic

 

Glavatičevo

 
U nedjelju, 30. avgusta 2015 godine / 15. zu-l-kade 1436.h.g. u džematu Glavatičevo održan je mevludski program. Mevlud su izvodili imami Medžlisa IZ-e Konjic a okupljenim džematlijama pored imama ovog džemata Adis ef. Hebibovića obratili su se i v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić koji je podsjetio vjernike na važnost prenošenja emaneta na naše potomke i u tom smislu navažnost mektebske nastave koja počinje 12 septembra 2015.g. u našim mektebima, te izaslanik muftije mostarskog Ahmed ef. Čopelj koji je u svom obraćanju podsjetio vjernike na istinsko pravo značenje riječi život, podsjećajući da je osnovno obilježje istinskog života imanje vjere u svome srcu a ne samo kucanje srca, disanje, hranjenje isl.
 

Čelebići

 
U subotu 29. augusta 2015 godine/ 14. Zul Kade 1436 hidžretske godine održan je dnevni tradicionalni mevlud u džematu Čelebići MIZ Konjic. Visoke temperature nisu spriječile vjernike da dođu, u velikom broju, na ovaj mevlud.
Za učenje mevludskog programa, ilahija i kasida bio je zadužen hor Sejfullah iz Konjica.
 
Prisutnima se obratio v.d. glavni imam Redžo ef. Muhibić, a glavni predavač je bio Mustafa. ef. Spahić koji je nadahnutim govorom ukazao na važnost dobrih međuljudskih odnosa. Pored pomenutih prisutni su bili i poslanik u državnom parlamentu Salko Sokolović, načelnik općine Konjic Emir Bubalo te drugi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. 
 
Čuhovići
 
U nedjelju, 23. avgusta 2015. godine s početkom u 11 sati i 30 minuta u dvorištu džamije u Čuhovićima upriličen je mevludski program kojemu je prisustvovao veći broj džematlija ovoga i okolnih džemata. Mevlud su učili imami Medžlisa IZ-e Konjic a pored imama ove džamije Džemal ef. Delića okupljenim džematlijama obratili su se vazu nasihatom prof. Salih ef. Čolaković te bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić koji su u svojim obraćanjima podvukli važnost održanja temeljnih načela bošnjačke tradicije te posebno važnost održavanja u životu naših sela.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine