digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ispraćaj Ramiz-ef. Šabića u penziju

Autor: Selimović ef. Nermin Septembar 07, 2015 0

U petak, 04.09.2015. godine, u džamiji u džematu Mećevići Medžlis Islamske zajednice Zavidovići, na svečan način je Ramiz ef. Šabić ispraćen u penziju

Glavni imam MIZ Zavidovići Sulejman ef. Efendić je održao hutbu u kojoj je govorio o značaju i važnosti rada za islamsku zajednicu ističući, u tom pravcu, veliki doprinos Ramiz ef.

Nakon džume namaza, uz prisustvo velikog broja džematlija, Ramiz ef. Šabiću su uručene hedije i zahvalnice; ispred medžlisa je to uradio glavni imam Sulejman ef. Efendić, ispred džemata predsjednik džematskog odbora dipl. ing. maš. Enes Beganović, ispred mjesne zajednice Kenan Hadžić i Rasim Mujkić. Bio je to jako emotivan skup znajući da su mnogi od prisutnih džematlija nekada učili u mektebu pred Ramiz ef. Prisutnima se obratio i Ramiz ef. zahvalivši se na podršci svih ovih godina. Bio je prisutan i novi imam džemata mr. Salih ef. Muharemović koji će, uz Allahovu pomoć, nastaviti ondje gdje je njegov predhodnik stao. Na kraju je proučena dova za dug život Ramiz ef.

Ramiz ef. je radio u IZ-i 42 godine, a od toga je 36 godina proveo u džematu Mećevići. Zahvaljujući njegovom nesebičnom zalaganju, već odavno mekteb Mećevići slovi kao jedan od najboljih mekteba na području MIZ-e Zavidovići, a nekoliko je puta Ramiz ef. proglašavan najboljim muallimom našeg medžlisa. S njim na čelu džematlije Mećevića su proveli niz važnih akcija kako bi islamski život u džematu što bolje funkcionisao. Iako je živio u susjednom selu koje je udaljeno par kilometara od džamije, ni ekstremno visoke ni ekstremno niske temperature, kiša, snijeg, vjetar...ništa od navedenog nije bilo razlogom da Ramiz ef. ne dođe na jaciju, naravno pješe, a da ne spominjemo koliko je bio odgovoran kad je mektebska nastava u pitanju. Imamski stan koji je nedavno izgrađen u blizini džamije ubrzo će biti useljiv za novog imama.

Ramiz ef. živi u mjestu Krčevine sa suprugom Suadom sa kojom je odgojio dva sina i jednu kćerku.

 

                                                                 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine