digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/Careva Kotor Varos

×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Careva Kotor Varos

Kotor-Varoš: Ljepota Careve džamije

Autor: E.S. Septembar 07, 2015 0

Sultan Mehmed Fatihova – Careva džamija u Kotor Varošu sagrađena je u 16. stoljeću u blizini srednjovjekovnog grada Kotor i trvđave Hrvoja Vukčića Hrvatinića, pored ušća rijeke Jakotine u Vrbanju a u blizini kasnije stare čaršije nastalog grada Kotor Varoša

Po legendi Car je dao da se sagradi džamija u blizini pijace i dućana kako bi vjernici mogli obavljati molitvu. Jedna je od starijih džamija Banjalučkog muftijstva, a najstarija je džamija Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš. Prije njenog rušenja u proteklom ratu služila je svojoj namjeni i okupljala vjernike. U mjesecu junu 1992. godine doživjela je sudbinu ostalih jedanaest kotorvaroških džamija, minirana je i zapaljena.

Povratkom bošnjaka u Kotor Varoš pristupilo se čišćenju ruševina i obnovi porušenih džamija. Nakon čišćenja 2001.godine zbog nedostatka sredstava i gradnje džematskih džamija, radovi na obnovi ove džamije intenzivirani su 13. novembra 2013. godine kada se javio vakif iz Kuvajta Muhamed Salih Al- Hanna koji je dao većinu sredstava za njenu obnovu.

Odlikuje je jedinstven enterijer u kojem dominiraju drvo i kamen. Okružena prirodom na brežuljku iznad grada izgleda kao oaza duhovnosti u Kotor-Varoši. Još uvijek se čeka vakif za asfaltiranje puta do ove džamije.

 

{gallery}Careva Kotor Varos{/gallery}

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine