digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kalesija: Ikrar dova u Čaršijskoj džamiji

Autor: F. Sinanović Septembar 08, 2015 0

U Čaršijskoj džamiji u Kalesiji proučena je Ikrar dova za nove hadžije koji će iz Kalesije krenuti na hadž. Hadžijama i prisutnim vjernicima obratili su se Ibrahim ef. Aljić, sekretar Medžlisa IZ Kalesija, Bilal ef. Husić, imam Čaršijske džamije, i Enver ef. Alić, glavni imam MIZ Kalesija

 

Bilal ef. Husić, koji je pročio Ikrar dovu, je kazao da je hadž kruna imana, vjerovanja jednog vjernika.

Ove godine 31 osoba iz Kalesije će obaviti hadž, petu vjersku dužnost, njih 24 su se za odlazak u Meku prijavili u Medžlisu IZ Kalesija, a sedam njih, s obzirom da je bila ispunjena kvota koju je dobila Kalesija, morali su se za odlazak upisivati u drugim medžlisima.

U Medžlisu IZ Kalesija za odlazak na hadž prijavili su se bračni parovi Salkan i Ajša Aščić, Bilal i Ćazija Hamzić, Sead i Mineta Lolić, Osman i Fatima Herić, Nurija i Fazila Sakić, Osman i Ajka Čajtinović i Mumin i Mevlija Karić, te Rasema Hamzić, Ohran Suljić, Mehmed Bećić, Zilha Omerović, Redžo Subašić, Elvir Malić, Zineta Alić, Edin Cakor, Aljo Jusić i Refija Perhatović.

 

Slučaj bračnog para Lolić

 

Među budućim hadžijama je i sedam bračnih parova. Posebno je zanimljiva priča o odlasku na hadž bračnog para Seada i Minete Lolić. Naime, Sead Lolić, poznati stolar iz kalesijskog naselja Međaš, vlasnik obrtničke radnje „MESS“, koja se bavi proizvodnjom prozora, vrata, ormara, plakara, kuhinja..., već duži niz godina je pričao kako namjerava da ide na hadž, ali nikako se nije odlučivao na konkretan potez. Njegova supruga Mineta Lolić je, bez njegovog znanja, 2. februara ove godine, baš na njegov 47. rođendan, otišla u Medžlis Kalesija i prijavlia ga za odlazak na hadž. Kada je došla kući, rekla mu je: „Ja sam tebe prijavila za hadž.“ Sead se obradovao što je njegova supruga konačno razriješila tu njegovu dilemu.

- Bilo mi je drago, ali u isto vrijeme i žao što u tom trenutku nisam imao novaca da i ona ide sa mnom, da zajedno obavimo hadž. Ali, hvala Allahu, dž.š., otvorila se nafaka, posao je krenuo pa sam ja odlučio da nju prijavim za hadž, priča nam Sead Lolić.

Ni on supruzi nije odmah govorio da je namjerava prijaviti. Kada je otišao u Medžlis IZ Kalesija da je prijavi, rekli su mu da su mjesta popunjena. Ipak, nekoliko dana kasnije nazvao ga je Bilal ef. Husić i kazao da ima jedno slobodno mjesto jer je jedan od hadžija, s obzirom da je imao austrijski pasoš, morao da ide preko Austrije. Tek tada je Sead reao supruzi Mineti da će zajedno ići na hadž.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine