digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džemat Sejmen kao primjer: Iz škole hifza deset hafiza

Autor: E. Subašić Septembar 10, 2015 0

Iz škole hifza ovog džemata promovirano je već deset hafiza među kojima i jedan Arap / Za deset godina arapsko pismo naučilo 400 osoba

 

Džemat Sejmen je jedan od gradskih džemata u užem jezgru grada Zenice. Broji oko hiljadu članova Islamske zajednice i 250 redovnih učenika u mektebu. Ono što mnoge putnike ili goste može ugodno iznenaditi jeste broj vjernika na dnevnim namazima, kada džamija bude skoro puna.

Tradicija ovog džemata je organiziranost

Ovaj džemat je od svog postanka uvijek bio organiziran, to je njegova tradicija i prepoznatljiva karakteristika, za što su zaslužni i raniji imami, poput rah. Esad-ef. Karalića, Ibrahim-ef. Babića i Jakub-ef. Salkice, sadašnjeg glavnog imama Medžlisa IZ Zenica. Čovjek koji danas predvodi ovaj džemat i muhaffiz mnogih mlađih naraštaja, kao i kolega imama, je hafiz Safet-ef. Husejnović, koji je prošle godine i doktorirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Ono što je zanimljivo većina gradskih imama u Zenici su hafizi.

Pri mektebu ovog džemata nalazi se i horska, kao i sportska sekcija. Prema riječima hafiza Husejnovića mektebi Islamske zajednice će u budućnosti trebati nuditi različite sekcije. Poseban trenutak, koji je simbol ovog džemata ali i mahale jeste svečanost prilikom završetka mektepske nastave. Učenici ovog mekteba su redovno osvajaju prva mjesta na takmičenju iz mektepske nastave. Prošle godine Sumeja Husejnović je osvojila prvo mjesto u kategoriji općeg znanja na nivou Medžlisa, a ove godine je u kategoriji kiraet za mlađi uzrast Sumeja Sirotanović osvojila prvo mjesto.

Škola hifza

Džemat je poznat po brojnim aktivnostima. Oblici vjersko odgojno-obrazovnog rada su zastupljeni sa svim uzrastima. Djeca su obuhvaćena mektepskom nastavom. Rad sa omladinom se ogleda kroz druženja i neposredni kontakt sa ovom populacijom. Posebna pažnja se posvećuje radu sa ženama. One imaju posebne halke Kur'ana koje se koriste za upoznavanje sa ostalim problemima specifičnim za ovu populaciju.

 

Cijeli tekst u printanom izdanju Preporoda 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine