digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ovogodišnje hadžije iz Tuzle

Autor: Džanan Ribić Septembar 11, 2015 0

Hadžije koje ove godine idu na hadž sa područja Muftijstva tuzlanskoga ispraćene su na ovaj veliki i značajni put za vjernike ispred džamije Kralj Abdullah

Sat vremena prije podna namaza i službenoga početka israćaja džamija Kralj Abdullah i prostor ispred džamije bio je prepun budućih hadžija i članova njihove porodice, koji su došli da isprate svoje najmilije na hadž.

Hafiz Edin ef. Peštalić, imam džamije Kralj Abdullah istakao je da je najbolji čovjek onaj koji svoj život posveti Allahu, a najbolji put za čovjeka je put prema Allahu.

Allaha veličajte na svakome koraku

Obraćajući se budućim hadžijama muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, potencirao je značaj hadža za vjernike.

- Najveći i najčasniji put za vjernike je put na hadž. Naše hadžije su prije samoga puta imale važne pripreme za put. Duhovna priprema je u prvome planu za hadžije. Allah traži od nas da se za hadž pripremimo. Najvažnija priprema je priprema u nama samima. Naša spoznaja i svijest su od posebne važnosti. Svoje misli na hadžu angažujte i Allaha veličajte na svakome koraku. Čuvajte se da ne pogriješite. Čuvajte se da se ne napravi greška riječima. Poslije hadža sklapaju se velika i čvrsta prijateljstva. To ćete i sami vidjeti. Pomažite na ovome putu jedni drugima – kazao je muftija Fazlović.

Sedin ef. Karić, glavni imam MIZ Živinice, koordinator jedne grupe hadžija, prije samoga ispraćaja savjetovao je hadžije o svim bitnijim detaljima puta.

- Islam je vjera, islam je red i disciplina. Na hadžu red i disciplina posebno moraju doći do izražaja – naglasio je Karić.

Sreća na licima budućih hadžija

Mehmed Pašić iz Tuzle ističe da je zahvalan Allahu što mu je omogućio da u 64.godini života ode na hadž.

- Za mene je hadž nešto najveće što sam želio cijeli svoj život. Od samoga djetinjstva vjerujem u Allaha. Svoju djecu sam uputio na Allahov put. Ponosan sam na to. Sin mi je efendija – rekao je Mehmed.

Abdulah Džulbegović iz Zvornika ne skriva svoje emocije i naglašava da mu odlazak na hadž puno znači.

- Na hadž idem prvi puta. Osjećam se preporođeno i lijepo. Nikada se ovako sretno nisam osjećao u životu kao pred put na hadž. Zahvalan sam Allahu na tome. Prošle godine sam odlučio da idem na hadž, hvala Allahu kad mi se ispunila želja. Sretan sam što me moja porodica došla ispratiti. Na hadžu ću doviti za svoju porodicu, svoj džemat i našu državu – emotivno priča Abdulah.

Osamdesetgodišnji Himzo Vrbić iz Lukavca ističe da je cijeloga života htio da ode na hadž.

- Hvala Allahu kada sada krećem putem hadža, bez obzira na moje godine. Najveća moja želja je bila da obavim petu islamsku dužnost. Moji sinovi, snahe i komšije došle su da me isprate – kazaoje Himzo.

Hafiz Edin ef. Peštalić, imam džamije Kralj Abdulah proučio je ikrar dovu, nakon čega su hadžije krenule na hadž.

Na hadž iz Tuzle ide 46 vjernika

Sa područja tuzlanskoga Medžlisa na hadž ove godine ide 46 vjernika. Buduće tuzlanske hadžije su: Habiba Mujanović, Edib Kravić, Sadeta Hatunić, Džemo Avdić, Mehmed Karahasanović , Sead Seljubac, Muhiba Seljubac, Mirsada Suljkanović, Mukelef Suljkanović , Mustafa Hodžić, Hamša Hodžić,ahin Đulović, Mejra Đulović, Mirsad Salkić, Sedika Džakmić, Nusret Memedović, Ismet Avdibašić, Fikreta Avdibašić, Nurija Čikarić, Sena Muminović, Amir Mehić, Samir Mehić, Hafiza Mehić, Mensura Hamzić, Huso Hadžić, Mehmed Pašić, Vedida Duraković, Timka Dizdar- Delić, Sadifa Joldić, Mersada Agović, Šefko Sulejmanović, Nermin Mujkanović, Bajrami Isak, Bajrami Redžije, Safija Rešo, Odobašić Safet, Asifa Smajilbegović, Nafija Jerlagić, Sabahudin Redžić, Bralović Nedžiba, Hamdija Hidanović, Delić Huso, Zećir Aliji, Muhabije Aliji, Enver Rufati i Hamide Rufati.

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine