digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Iz ovog mekteba sedamnaestero je završilo medresu

Autor: E. Subašić Septembar 11, 2015 0

 kaže Alija-ef. Keško iz džemata Vinac rođen 1967. godine u selu Zagrađe, općina Travnik. Završio Gazi Husrev-begovu medresu 1988. godine kao prvi svršenik medrese iz tog mjesta nakon Drugog svjetskog rata. Otac četvoro djece, dva sina i dvije kćerke, od kojih su troje završili Gazi Husrev-begovu medresu i trenutno su studenti, a najmlađi je učenik osnovne škole

Postoji li neka posebna metoda u radu s učenicima?

Imao sam sreću da budem učenik poznatog imama, hatiba i muallima r. Kasim-ef. Mašića, koji je poznat po svom muallimskom radu i nagrada koja se danas dodjeljuje za najboljeg muallima u travničkom muftiluku nosi njegovo ime. Pred njega sam išao iz svog rodnog mjesta u grad Travnik, svaki dan, deset mjeseci, gdje me je podučavao uglavnom Kur'anu. Zahvaljujući Allahovoj dž.š. odredbi da budem njegov učenik i zahvaljujući efendiji Mašiću, koji je imao sabura ali i volje i želje da svoje učenike nauči što bolje, danas koristim njegove metode onoliko koliko je to moguće i primjenjujem ih u radu sa djecom u mektebu. Naprimjer, nije mi teško ponoviti određeno pravilo koliko god puta je potrebno, samo da bi djeca shvatila i naučila ukoliko to ona žele. Mogu da kažem da je iz mekteba Vinac sedamnaestero učenika završilo ili još uvijek pohađa jednu od naših medresa, dok prije rata, koliko mi je poznato, niko nije iz ovog džemata upisao medresu. Iz ovog džemata svake godine, od kad postoje mektebska takmičenja, medžlis IZ Jajce, iz kiraeta, predstavljaju učenici najčešće iz džemata Vinac. Do sada je uvijek bio makar jedan učenik, a u većini slučajeva oba, čak su jedne godine Travnički muftiluk iz kiraeta na nivou Rijaseta predstavljali učenici, i stariji i mlađi uzrast, iz džemata Vinac. Imam osjećaj da je svaka mektebska godina teža od prethodne za rad muallima zbog toga što roditelji, nažalost, ne izvršavaju svoju roditeljsku obavezu da, prije svega upišu svoju djecu, a onda i redovno šalju u mekteb. Zbog toga je svake godine sve više djece koja nisu upisana u mekteb, upravo zbog neodgovornosti roditelja, iako se svake godine mektebskoj nastavi posveti makar jedna hutba. Ovo je problem koji stoji pred nama muallimima.

Šta biste voljeli da vidite u budućnosti kao prioritet rada IZ kada su u pitanju imami?

Imami su uvijek bili na vjetrometini i tako će izgleda i ostati, to je naš usud. Imamsko pitanje i status imama u Islamskoj zajednici se rješava godinama i nikada da se riješi. Istina, ima nekih pomaka na nivou muftiluka, ali sve dok to ne bude na nivou Rijaseta imamima neće biti dobro. Uvjeren sam da su imami zbog posla kojeg obavljaju to zaista i zaslužili.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine