digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Gradnja hotela nova vakufska vrijednost u Mostaru

Autor: H. Eminović Septembar 14, 2015 0

Klanjem kurbana i učenjem hair dove jučer je označen početak radova na izgradnji vakufskog hotela Medžlis Islamske zajednice Mostar. Lokalitet se nalazi u centralnoj zoni Starog grada, neposredno uz Stari most

„Nadamo se da će ovaj hotel biti izgrađen do početka nove turističke sezone“, istako je predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac. Prva faza izgradnje hotela kojom je planirana izgradnja grubih građevinskih radova biće okončana u periodu od dva mjeseca. Jelovac je naglasio kako su finansijska sredstva za ovu fazu osigurana. „Nadamo se, da će, dok traju radovi na prvoj fazi, finansijska konstrukcija i za drugu fazu biti zatvorena“, kazao je. Izgradnjom ovog hotela Medžlis IZ Mostar otvara nove perspektive vakufskoj imovini u Mostaru.

Hotelom će upravljati firma „Contact Travel“ d.o.o. čiji je osnivač Medžlis Islamske zajednice i koja je posljednjih godina ostvarila zapažene rezultate u oblasti turizma. Turistički potencijali grada Mostara i Starog grada, te činjenica da je Islamska zajednica imala slobodnu vakufsku površinu sami od sebe su nametnuli ideju da se Islamska zajednica odluči na ovaj korak. „Mi nismo ni svjesni koliko veliki potencijali leže u oblasti turizma. Imali smo sreću da imamo slobodu lokaciju u ovom dijelu grada i uz konsultacije sa projektantom prof. dr. Amirom Pašićem odlučili smo se da na taj način stvorimo nove perspektive i načine korištenja vakufa i vakufske imovine“, keže Jelovac. Prethodnih godina, od 2004 do danas, Medžis IZ Mostar je u okviru administrativnih priprema dobio saglasnost kroz regulacioni plan Grada Mostara i ispunio standarde Zavoda za zaštitu spomenika F BiH.

Izgradnja Vakufskog hotela pomoćiće cjelokupnoj Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine u jasnijem profiliranju vjerskog turizma kojim se posljednjih godina intenzivno bavi i na idejnom i na funkcionalnom planu. „Sad za sad aktivnosti ćemo razvijati na bazi postojećih turističkih perspektiva, a vjerujemo da ćemo uz to razvijati i neke segmente vjerskog turizma“, zaključio je Jelovac.

Hair dovu za gradnju hotela proučio je mostarski muftija Salem ef. Dedović. Hotel će imati kapacitet od 50 ležajeva.  

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine