digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ovogodišnje hadžije iz Alibegovaca

Autor: A.B Septembar 14, 2015 0

U nedjelju 23.augusta u džematu Alibegovci proučena je ikrar dova za četvero hadžija koji će ove godine ako Bog da obaviti hadždž.

U zadnje tri godine iz ovog džemata ispraćeno je ukupno sedam hadžija. Džemat Alibegovci je najmanji džemat na području Medžlisa IZ Doboj, međutim iako mali po broju domaćinstava, ovaj džemat spada u red najaktivnijih. Ovo je jedini džemat na području općine Usora i broji svega oko tridesetak domaćinstava. Ispraćaju hadžija i učenju dove prisustvovao je i glavni imam dobojski, mr Bajro ef. Džafić, koji je imao samo riječi hvale za ovaj mali ali vrijedni džemat, te je naglasio kako po statističkim podatcima i pokazateljima džemat Alibegovci prednjači u odnosu na druge mnogo veće i jače džemate. Glavni imam je u svom obraćanju ukazao i na značaj obavljanja hadža i vrijednosti koje hadž u sebi krije, otkrivajući pri tome i smiboliku obavljanja određenih hadžskih obreda. Nakon proučenog mevluda i ikrar dove hadžije su uz učenje telbije i tekbira ispraćene na ovogodišnji hadž.

Hadžije koje su ove godine ispraćene na hadž su: bračni par Tokmić Salih i Hanija, hadži Mehmed Mešić koji putuje kao bedel za svoga rahmetli oca i Tokmić Hatidža. Molimo Allaha dž.š. da svim hadžijama olakša obavljanje hadžskih obreda i da im bude hadži mebrur.

.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine